Mandlové vafle (od 2 – 3 let)

Dívala jsem se na Grizly.cz na nejprodávanější produkty předchozího roku a zjistila jsem, že jsem zřejmě naprosto ukázkový zákazník – kupuju skoro všechno z tam uvedeného. 😀 Včetně mandlové mouky, která vás loni hodně bavila, takže to máte asi stejně. A tak jsem vám z ní vytvořila další recept, ať máte neustále novou inspiraci.

Na cca 8 vaflí:

  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g mandlové mouky (či mletých mandlí)
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Vejce prošlehejte s mlékem a olejem a postupně zapracujte i oba druhy mouky – mandlovou i špaldovou. Nezapomeňte taky na kypřící prášek, aby vám vafle pěkně vyskočily.

Výsledkem by mělo být středně husté těsto kašovité konzistence. To umístěte do přístroje na vafle a upečte. Neotevírejte přístroj předčasně, vafle by se roztrhly.

Podávat můžete například s čokoládou a karamelem, jako jsem to udělala já, ale hodí se i zdravější varianty – například s bílým jogurtem a ovocem. Vafle patří mezi ty spíše sušší, tedy hodí se je doplnit něčím tekutým.

Dětská specifika:

Ořechy (včetně mandlí) jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí.

mlsáníod 3 letsvačiny

11 komentáře - “Mandlové vafle (od 2 – 3 let)”

  1. Ráda bych tento recept vyzkoušela, ale nemám mandlovou mouku,mám kokosovou mouku.
    Můžu použít kokosovou mouku místo mandlové? díky za odpověď

        1. Tak vyzkoušeno a za mě docela dobrý. S těmi mandlovými srovnání nemám, ale byly docela hutný.

    1. Maruško nezkoušela bych, s jakoukoliv jinou asi ano, ale kokosová je velmi náročná na použití a alternativní nahrazování se s ní většinou nedaří. B.

    1. Lucko, zkusila bych banán, případně trošku chia nebo sezamových semínek (dle věku). B.

  2. Dobrý den, těsto mi vyšlo hrozně tuhé, musela jsem hodně dolévat mlékem. Napadá vás, čím to může být?

    1. Dobrý den, možná jiná savost mouky, může se stát, že některé prostě vypijí víc tekutin, může to být i hrubostí mletí. 🙂 B.

    1. Dobrý den, Míšo, špalda je druh pšenice, takže pokud ji nepoužíváte, klasická pšeničná mouka by vám měla fungovat obdobně. 🙂 B.

Napsat komentář: Lucie Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *