Losos s batátovo-citronovou omáčkou (od 1 roku)

img_7558-1S vánočním stolováním mám spojená hlavně jídla s rybami. Klasický kapr u nás příliš neletí, a ani ryby v trojobalu ne. Každý rok na štědrý den tedy připravuji nějakou rybu v trošku netradičním, a přesto slavnostním kabátku. Říká se, že správné jídlo by v sobě mělo snoubit jak sladkou, tak slanou a ba i kyselou chuť. Tento recept vše uvedené splňuje a jak se gastronomicky již mnohokrát potvrdilo, nakyslá chuť citronu rybám ohromně sluší. Tak třeba tímto receptem letos inspiruju i vás 🙂

Na 4 porce:

  • 100g batátu (asi půl menšího kusu)
  • 100ml vývaru nebo vody
  • 50ml smetany (12%)
  • šťáva z cca 1/4 citronu
  • sůl, citronový pepř (nebo jiné koření na ryby) a muškátový oříšek dle chuti
  • 4 porce lososa

Ryby samy o sobě žádné velké kouzlení s dochucením nevyžadují. Použijte na ně tedy jen trošku soli a citronového pepře, případně jiného koření na ryby, pokud tento nemáte rádi. Pekáček vytřete troškou oleje a lososa v něm šoupněte na cca 180°C do trouby. Obvykle mu stačí úprava kolem 20 minut (dle výšky filetu).

img_7566-1

Tento čas krásně využijete na tvorbu omáčky. Nebo by se možná dalo říci pyré. Batátu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky (zhruba centimetr velké) a dejte vařit. Až změkne, slijte vodu a vyměňte ji za smetanu, se kterou batáty společně rozmixujte na kaši. Poté ještě nařeďte vývarem a na plotně znovu krátce prohřejte. Mezitím dochuťte solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. S tou pracujte pomalu a po částech, abyste omáčku zbytečně nepřekyselili.

Servírujte s pečeným lososem a doplňte třeba ještě další dušenou nebo v páře vařenou zeleninou. Dobře se podle mě losos snoubí třeba s brokolicí.

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – “obyčejné” ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (ať už jsou to jednoduché a rychlé recepty či domácí dekorace) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být 😉 

Dětská specifika:

Ryby přináší do naší stravy zdravé omega3 mastné kyseliny, které jsou nepostradatelné pro náš mozek. Oproti tomu bohužel také obsahují množství rtuti a dalších chemických látek, proto se tabulkově doporučují od 1 roku věku. Osobně bych se nebála rybu z dobrého zdroje nabídnout dítěti i dříve (s ohledem na rizika alergické reakce).
Citron jako citrusový plod a exotické ovoce taktéž může vyvolat alergickou reakci.
Smetana je pro vyšší obsah bílkovin doporučována od 1 roku.

bezlepkovéhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letryby

7 komentáře - “Losos s batátovo-citronovou omáčkou (od 1 roku)”

    1. Gabi, hehe, vidíte, to mě nenapadlo takto brát, ale asi máte pravdu. Děkuji. 🙂 B.

  1. Dekuji,Baro,ten recept je nejlepší jídlo, které jsem kdy jedla.A připravila jsem ho sama podle tvého receptu. Jedla to cela rodina a všechny moc pochutnali.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *