Hrachové placky a kubíček (od 1 roku)
Než začne to pravé vánoční obžerství v rámci štědrovečerní večeře a dalších chodů, které hned poté následují, jí se v českých domácnostech tradičně bezmasá jídla. Nejčastěji jsou to luštěniny, a pak také staročeský kuba. Snažila jsem se tuto verzi nějak neotřele zmodernizovat, a přitom originalitu chutí zachovat, a tak jsem vymyslela toto menu. Hrách jsem schovala do luxusních placek a kubu, který obsahuje pro děti nevhodné houby, jsem vymyslela ještě trošku jinak. Kuba to tedy není, a tak mu říkejme třeba “kubíček” 🙂
Na 3 – 4 porce hrachových placek (cca 12 kusů):
- 200g suchého zeleného hrachu (gramáž v syrovém stavu)
- 2 vejce
- půlka středně velké cibule
- 70g hladké špaldové mouky (může být i klasika)
- sůl, česnek a majoránka k dochucení
Hrách přes noc namočte a poté uvařte do měkka (luštěniny vždy slévám, vodu nenechávám – zůstane v nich i tak dost živin). Přeceďte, přidejte dvě vejce a promixujte na hladké pyré. Do něj pak přidejte ještě najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek (a jestli máte šikovný mixér, můžete oba postupy udělat najednou právě v něm). Dochuťte solí, majoránkou a česnekem a nakonec vmíchejte i mouku. Výsledkem by měla být hustá kaše, kterou můžete buď lžící navrstvit na pečící papír a upéct (180°C přibližně půl hodinky) a nebo trošku méně zdravě usmažit v pánvi.
Doporučuju servírování s tímto KUBÍČKEM:
Na 3 – 4 porce:
- 100g špaldových krup (nebo drobnější klasické)
- 100g kvalitní šunky
- 1 středně vellká cibule
- 2 stroužky česneku (nebo jinak dle chuti)
- 200g mraženého špenátu
- olej dle potřeby
- sůl a pepř dle chuti
Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka (řiďte se návodem na obalu). Mezitím si nakrájejte šunku na proužky a cibuli na kostičky. Na trošce tuku obojí smažte do chvíle, než začne šunka i cibule chytat barvu. Poté přihoďte ještě najemno nasekaný česnek a společně dorestujte.
V téměř hotových krupkách provařte mražený špenát, aby povolil. Zbytek vody slijte a vše vmíchejte do orestovaného základu. Dle chuti dosolte, použít můžete i trošku pepře.
Jednoduché a baštózní 🙂 A ještě něco: Všechny dekorace použité na této fotografii, včetně ubrusu, prostírání, nádobí i vánoční parádičky jsem pořídila za pár kaček v obchodě KiK. Vybere si tam skutečně každý a i já tam ráda nakupuju, ať už oblečení pro Karolínku, nebo právě drobné dekorace a nádobí na focení svých receptů. Teď máte navíc i příjemnou šanci vyhrát si poukázky k nákupu za 2.500Kč a mít tak všechny tyhle radosti zadarmo, tak mrkněte 😉
Více najdete na: http://www.oblekamesechytre.cz/soutez.
Dětská specifika:
Ahoj Baro, recept jsem zkousela, ale placky mi vysly zoufale suche. Nic jsem nezamenovala, presne dle instrukci. Kde muze byt chyba?
Jani, ony ty placky z luštěnin jsou vždycky takové sušší, dělají to ty luštěniny. Zvlášť když se to peče v troubě (nebo byly smažené?). Příště teda možná péct kratší dobu a cáknout trošku tuku pod i na placku, jinak nevím, kde by mohla být chyba 🙂 B.
Díky za recept. Dělala jsem radši jen kubíček, po neblahých zkušenostech s plackama různýho druhu:D A je dobrej, je to takový co dům a mražák dal, rychlovka. Dělala jsem z ječnejch krup, když tý pšenice máme jinak pořád až až, tak proč zas nevyměnit za nějakou jinou obilovinu.:)
Nevymyslela byste ještě nějakej recept s kroupama? Přijde mi, že na internetu toho je relativně málo. Přitom jsou levný, chutný, a daj se taky kombinovat s lecčím.
Super nápad Jane, díky za inspiraci, pokusím se v budoucnu na ty kroupy zaměřit. 🙂 B.