Kynuté-nekynuté (nejen) svatební koláčky (od 1 roku)

Mám moc fajn sousedku, která se mnou mimo jiné sdílí i mou vášeň pro sladké a jídlo obecně, a která se zítra tak nějak vdává. A protože tyhle koláčky jsme společně u sklenky vína pekly už hodněkrát, no zkrátka je bezmezně milujeme, bylo jasné, že na její svatbu mě pečení čeká zase. Tentokrát sama a bez sklenky vína, ale na chuti jim to neubralo – stále jsou prostě boží! Tak boží, že už jsem je sem musela dát, abych je příště nemusela zase hledat, a aby se tenhle úžasný recept, za který vděčím Naděnce (děkuji! :-*), dostal pořádně do světa. Koláčkům, svatbám a kynutí zdar! :-)))

Na cca 40 – 50 koláčků: 

  • 500 g hladké výběrové mouky
  • lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku (pozn. pudink nevařte, nasypte jen prášek ;-)) a vymícháme pružné nelepivé těsto. Já si celý tento proces často zjednodušuji tím, že si všechny ingredience nechám vymíchat v pekárně, bez nutnosti dělat kvásek.

Nelekejte se :-)) Toto hrnečku, vař! je ze čtyř dávek těsta najednou 🙂

Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Já si těsto opatrně rozválím a sklenicí vykrajuji kolečka, abych měla všechny koláčky stejně velké. Pokud chcete plnit tvarohem, na jednu dávku těsta akorát stačí 1 tvaroh v alobalu (čili takový ten pevnější, ne vaničkový, ale také ne tvaroh na strouhání), do kterého vmícháte 1 vejce, citronovou kůru, moučkový cukr dle libosti (vylepšit můžete i vanilkovým), případně i rozinky, které můžete pro úplnou dokonalost naložit v rumu.

Bezmála 200 kousků připraveno k zabalení 🙂

Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme. 

Do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody. Na povidla umístíme drobenku a dáme péci do trouby rozehřáté na 180 °C Pečeme cca 12 minut.

Asistentka na balícím páse a ochutnávací konzultantka :-))

S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělám náplň tvarohovou.

Z tohoto množství je 40 – 50 koláčků, záleží, jak velké je děláme.

Dětská specifika:

tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku, obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem :-))

mlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

23 komentáře - “Kynuté-nekynuté (nejen) svatební koláčky (od 1 roku)”

  1. Super koláče, prosim těsto klasicky kyne.Narazila jsem i na koláče nekynute. Děkuji a krásného pečení.Iva

    1. Ivo, jak je uvedeno v receptu, koláče jsou sice z kynutého těsta, ale kynout se nenechávájí. Pracujte podle postupu. Hezký den, B.

  2. Ja delam na plech, potrit tvarohem, naskladam ovoce a posypu drobenkou. Hned je to snezene a o kapku min prace. Diky za tip na super testo.

        1. Dobrý den, můžete samozřejmě (jaké množství najdete na obalu, většinou se tam píše, kolik klasického nahrazují nebo kolik gramů mouky je na pytlíček). B.

  3. Do tvarohu dávám zásadně jen krystal.Mletým cukrem tvaroh zřídne.Je taky dobré tvaroh zabalit (ještě ve staniolu) do čisté utěrky.Vytáhne z tvarohu vlhkost.

  4. Dobrý den, dnes jsem podle Vašeho receptu poprve v životě upekla tvarohové koláčky a jsou fantastické, moc děkuji za super recept!!! Po upečení jsem je dle rady příbuzné ještě potřela rozpuštěným máslem s rumem, no prostě paráda. Pěkný den M.

    1. Dobrý den, na jeden plech určitě ne, koláčky nabydou a není dobré je na plechu moc mačkat, určitě rozdělte. 🙂

    1. Ivi, peču na 180°C, ale délku si raději pohlídejte dle sebe, mám od ostatních maminek srovnání, že moje trouba peče hodně rychle. 🙂 B.

  5. Tyto kolacky jsou naprosto vynikajici. Delala jsem uz nekolikrat a vzdy mely uspech. Ocenuji, ze se nemusi cekat, az testo vykyne, ale, ze uz se s nim da hned pracovat. Je krasne vlacne, nelepi se, dobre se s nim pracuje. Kolacky vydrzi dlouho mekke. Dekuji za recept.

    1. Škrob – aby bylo těsto kompaktnější. Jestli to ale oželíte, myslím, že to úplně klidně bude fungovat i bez něj. 🙂 B.

Napsat komentář: Anna M Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *