Kynuté-nekynuté (nejen) svatební koláčky (od 1 roku)

Mám moc fajn sousedku, která se mnou mimo jiné sdílí i mou vášeň pro sladké a jídlo obecně, a která se zítra tak nějak vdává. A protože tyhle koláčky jsme společně u sklenky vína pekly už hodněkrát, no zkrátka je bezmezně milujeme, bylo jasné, že na její svatbu mě pečení čeká zase. Tentokrát sama a bez sklenky vína, ale na chuti jim to neubralo – stále jsou prostě boží! Tak boží, že už jsem je sem musela dát, abych je příště nemusela zase hledat, a aby se tenhle úžasný recept, za který vděčím Naděnce (děkuji! :-*), dostal pořádně do světa. Koláčkům, svatbám a kynutí zdar! :-)))

Na cca 40 – 50 koláčků: 

  • 500 g hladké výběrové mouky
  • lžička soli
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí

Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosijeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku (pozn. pudink nevařte, nasypte jen prášek ;-)) a vymícháme pružné nelepivé těsto. Já si celý tento proces často zjednodušuji tím, že si všechny ingredience nechám vymíchat v pekárně, bez nutnosti dělat kvásek.

Nelekejte se :-)) Toto hrnečku, vař! je ze čtyř dávek těsta najednou 🙂

Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Já si těsto opatrně rozválím a sklenicí vykrajuji kolečka, abych měla všechny koláčky stejně velké. Pokud chcete plnit tvarohem, na jednu dávku těsta akorát stačí 1 tvaroh v alobalu (čili takový ten pevnější, ne vaničkový, ale také ne tvaroh na strouhání), do kterého vmícháte 1 vejce, citronovou kůru, moučkový cukr dle libosti (vylepšit můžete i vanilkovým), případně i rozinky, které můžete pro úplnou dokonalost naložit v rumu.

Bezmála 200 kousků připraveno k zabalení 🙂

Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme. 

Do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody. Na povidla umístíme drobenku a dáme péci do trouby rozehřáté na 180 °C Pečeme cca 12 minut.

Asistentka na balícím páse a ochutnávací konzultantka :-))

S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělám náplň tvarohovou.

Z tohoto množství je 40 – 50 koláčků, záleží, jak velké je děláme.

Dětská specifika:

tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku, obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem :-))

mlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

41 komentáře - “Kynuté-nekynuté (nejen) svatební koláčky (od 1 roku)”

  1. Super koláče, prosim těsto klasicky kyne.Narazila jsem i na koláče nekynute. Děkuji a krásného pečení.Iva

    1. Ivo, jak je uvedeno v receptu, koláče jsou sice z kynutého těsta, ale kynout se nenechávájí. Pracujte podle postupu. Hezký den, B.

  2. Ja delam na plech, potrit tvarohem, naskladam ovoce a posypu drobenkou. Hned je to snezene a o kapku min prace. Diky za tip na super testo.

        1. Dobrý den, můžete samozřejmě (jaké množství najdete na obalu, většinou se tam píše, kolik klasického nahrazují nebo kolik gramů mouky je na pytlíček). B.

          1. Dobrý den, nepeču skoro vůbec a tak se zeptám asi hloupě. Ta povidla dáte nahoru a zabalíte to? Nebo ne? Podle fotek je to jak kulička s kouskem čehokoliv nahoře. A jak píši nepeču a když se mi to nepovede už zase dlouho nepeču 🙄. Moc děkuji za odpověď 🌹

          2. Hedvi, záleží, jaké koláčky pečete. Tyto na obrázku jsou dvouctihodné, mají tedy náplň uvnitř i nahoře. Zpravidla se dovnitř dává tvarohová, ta se zabalí do kuličky, a pak se nahoře udělá důlek a do ní se dá trošku povidel. Být to tak ale samozřejmě nemusí, je to na vás, jak těsto použijete – buď můžete náplň zabalit do kuličky a upéct, nebo udělat důlek nahoře a pak budete mít koláče, jejichž náplň je vidět zvenčí. Oboje by mělo fungovat. 🙂 B.

  3. Do tvarohu dávám zásadně jen krystal.Mletým cukrem tvaroh zřídne.Je taky dobré tvaroh zabalit (ještě ve staniolu) do čisté utěrky.Vytáhne z tvarohu vlhkost.

  4. Do tvarohu dávám vždy jen krystalový cukr.Mletým cukrem tvaroh řídne a hůř se s ním pracuje.

  5. Dobrý den, dnes jsem podle Vašeho receptu poprve v životě upekla tvarohové koláčky a jsou fantastické, moc děkuji za super recept!!! Po upečení jsem je dle rady příbuzné ještě potřela rozpuštěným máslem s rumem, no prostě paráda. Pěkný den M.

    1. Dobrý den, na jeden plech určitě ne, koláčky nabydou a není dobré je na plechu moc mačkat, určitě rozdělte. 🙂

    1. Ivi, peču na 180°C, ale délku si raději pohlídejte dle sebe, mám od ostatních maminek srovnání, že moje trouba peče hodně rychle. 🙂 B.

  6. Tyto kolacky jsou naprosto vynikajici. Delala jsem uz nekolikrat a vzdy mely uspech. Ocenuji, ze se nemusi cekat, az testo vykyne, ale, ze uz se s nim da hned pracovat. Je krasne vlacne, nelepi se, dobre se s nim pracuje. Kolacky vydrzi dlouho mekke. Dekuji za recept.

    1. Škrob – aby bylo těsto kompaktnější. Jestli to ale oželíte, myslím, že to úplně klidně bude fungovat i bez něj. 🙂 B.

  7. Konečně jsem se vrhla na koláče 🙂 Jsou super, jednoduché, velice dobré a s těstem se skvěle pracuje. Díky Baru za inspiraci

    1. Aleno, je to recept na kynuté těsto, bez droždí to asi udělat nepůjde. Pokud ho nemáte nebo nemůžete použít, vyberte si spíš nějaký koláč nebo piškot, do kterých se dává kypřící prášek. B.

    1. Jen na umíchání těsta, nic víc nepotřebujete, zbytek práce dokončíte mimo pekárnu. B.

  8. Dobrý den, vaše recepty mám moc ráda a často podle nich vařím, ale zajímá mě, myslíte, že by šlo místo klasického mléka použít rostlinné (syn ABKM)? Do nekynutých buchet dávám a tam to funguje v pořádku, ale říkám si, jestli z toho vzejde kvásek…nemáte zkušenost?

    1. Zuzko, taky myslím, že klidně můžete. Navíc u tohoto těsta se na kvásek ani nečeká a cukr s moukou už se o vzejití droždí určitě postarají. 🙂 Klidně zkuste, držím palce. 🙂 B.

  9. Dobrý den, Báro, zkoušela jsem koláčky, použila jsem spaldovou mouku a byly takové jakoby chlebove, tvrdé, nepovedly se🤷🏻‍♀️Muže to byt spaldovkou? Jinak jsem se držela receptu..diky predem za případnou radu☀️

    1. Zlatko, to se mi nezdá, já to z ní občas dělám taky. Jaká přesně to byla mouka? A jaké droždí?

      1. Celozr. Pernerka a droždí klasika kostka🤷🏻‍♀️Měly by připomínat klasické kolacky, ze? když se něco nepovede, šíleně mě to štve a odradí😀🙈ale tak bych na ne měla chuť😊🤷🏻‍♀️Zkusím se odhodlat a zkusím ještě jednou😁🤷🏻‍♀️

        1. No, nahradila jste klasickou bílou mouku (lhotestejno jestli špaldovou) celozrnnou verzí, která má úplně jinou savost, čili to není jedna k jedné a je pak možné, že ani výsledek není totožný. Doporučuju bez zkušenosti neexperimentovat. Pokud tedy přidáváte celozrnnou mouku tam, kde být nemá, je potřeba minimálně více tekutin, aby poměry fungovaly správně, a i tak je potřeba brát to jako zdravější alternativu. 🙂 B.

          1. Dekuji, zkusím ještě jednou s bílou:)diky moc za odpověď.

  10. Hezky den, Báro, myslite, ze by misto oleje slo použít rozpuštěné ghicko nebo kokosový olej? A ve stejnému poměru? Děkuji I.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *