Krůtí s mrkví a hráškem (od 8 měsíců)

IMG_9225

Nedávno jsem s určitým sentimentem brouzdala tímto blogem a snažila se na něj pohlédnout z perspektivy jeho čtenáře, nebo spíše čtenářky, a říkala jsem si, že to snad ani není možné, kolik sem cpu sladkého, a jak málo se dostává na nejmenší děti. A přitom hlavní jídla samozřejmě vařím, často jsou i vhodná pro úplné sviště, ale to víte, není to zas nic tak extra originálního. Ani toto jídlo vám jistě nebude neznámé, ale věřím, že mou snahu vymanit se z oněch sladkých škatulek oceníte 🙂

Na 3 – 4 porce

  • cca 500g krůtích prsou (použít samozřejmě můžete i jiný druh masa, třeba i z méně libového kusu než jsou uvedená prsa)
  • 4 středně velké mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 3 rajčata (od roku, nemusí být)
  • tymián
  • tuk dle potřeby
  • vývar nebo voda dle potřeby
  • na dochucení (od 1 roku) - sůl, pepř, případně i trošku cukru nebo sirupu (ke srovnání kyselejších rajčat)

V hrnci rozpalte (v multicookeru funkce FRY, 15 minut) trošku tuku a osmahněte na velké kostky nakrájené maso, přihoďte i nadrobno nasekanou cibulku a mrkev na větší kolečka. Až základ opečete, podlijte vývarem nebo vodou (multicooker přepněte na funkci STEW), ale jen tolik, aby bylo vše lehce ponořené, přidejte tymián, případně i rajčata a duste do měkka. Já v multicookeru pomalím třeba dvě tři hodinky. Totéž můžete samozřejmě napodobit i v hrnci, když stáhnete plamen na co nejmenší a pod poklicí pozvolna dusíte. Občas zkontrolujte a případně přilijte další vývar nebo vodu. Na závěr ve směsi prohřejte mražený hrášek a dochuťte.

 

Dětská specifika

Recept řadím do kategorie od 8 měsíců především kvůli přítomnosti hrášku, který může citlivá dětská bříška nepříjemně nadýmat.
Pokud budete jídlo vařit opravdu nejmenším svišťům, vynechala bych základ jídla v podobě smažení.

bezlepkovédo 1 rokuhlavní jídlahrášekkuřecímulticooker

16 komentáře - “Krůtí s mrkví a hráškem (od 8 měsíců)”

  1. Fakt ten hrášek stačí jen prohřát, aby byl bez stoliček pokousatelný? Já jen že náš 14m malý s hráškem dost bojuje…ne kvůli bříšku, ale prostě ho nepokouše, popř. když mu ho rozmačkám, neporadí si se slupkama.

    1. Schopnost rozmělnit potravu nemá příliš souvislost s počtem zubů, i děti bez jediného zubu jsou schopny "požvýkat" potravu tak, aby ji mohly konzumovat. Problém u té slupky hrášku je podle mě spíš v tom, že to není jeho trávicí systém zpracovat, nikoliv zuby. Ostatně, i moje tříletá dcera má stále ještě ve stolici slupky, no občas i já. Je to prostě pro střeva složitější, ale jestli nemá nějaké problémy se stolicí či bolestí břicha, byla bych úplně v klidu. Delším vařením ten hrášek pak zase zešedne a ztrácí na hodnotě :o)

  2. Milá Báro, dnes jsme si na Vašem receptu skvěle pochutnaly s dcerou ( 12m). Skvělá kombinace mrkev, rajčata, tymián. Moc děkuji. Máte krásný web a ráda se od Vás inspiruji. Díky.

    1. Díky Míšo, to mě moc těší 🙂 Když byla moje dcera v tomto mimi věku, brala jsem to spíše jako inspiraci na chuťové kombinace, které jsem jí vařila v páře. Zkrátka nad parou maso, mrkev, hrášek. Nám jsem z těch stejných surovin uvařila toto konkrétní jídlo. Každý to má ale trošku jinak, proto právě onen odstavec s dětskými specifiky. A ano, klidně jí to pak promixněte dohromady 🙂

  3. Dobrý den,

    co máte k jídlu za přílohu, prosím? Zítra jídlo vyzkoušíme, děkuji za inspiraci 🙂

    Lenka

    1. Lenko, na fotce je bulgur, ale určitě se hodí třeba i brambory, bramborová kaše, kuskus nebo rýže… 🙂 B.

  4. Dobrý den,jen k Vašemu komentáři na zac.receptu . Objevila jsem Vaše stránky a snažím se inspirovat a musim tedy s Vami souhlasit,ze tu mate opravdu hooodne moc sladkého, i když určitě výborného.
    Velmi oceňuji přehledné vyhledávání dle štítku, to je parada.

    1. Hani, s tím sladkým je to bohužel tak, že to nejvíce táhne a sladké recepty patří mezi moje nejčtenější. Beru to svým způsobem za pozitivní, jsem raději, když si maminky upečou něco doma, než aby kupovaly nesmyslné průmyslově zpracované sladkosti 🙂 Každopádně děkuju za pochvalu mojí práce a budu se těšit, že vyzkoušíte něco dalšího a dáte mi zase vědět, jak Vám chutnalo 🙂 B.

  5. Dnes vyzkoušeno bez hrášku, ale zato s paprikou. Malá i tatínek byli nadšení. Baru, díky!

  6. Teda! Vařila jsem z kuřecího, přidala jsem i menší půlku petržele, která mi zbyla z předchozího dne, tak abych to nevyhodila. Vařila jsem normálně na sporáku, asi 2 hodiny. Maso se mi rozpadlo na vlákna a rajčata úplně rozvařila a musím říct, že jsme si tak moc pochutnali jak už dlouho ne. Moc chutnalo i chlapovi a prý tenhle recept musím zařadit do stálého jídelníčku. Bomba 👍

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *