Cizrnové lívance (od 1 roku)

IMG_9110 (1)
Znáte ta nedělní rána, kdy doma není ani kůrka chleba a vy přemýšlíte, co na snídani vymyslet místo něj? K tomu navíc velká chuť na něco sladkého, ideálně i zdravého, v lednici načatá cizrna a na stole nová pánev. To prostě přímo volalo o LÍVANCE! 🙂 Původně měly být zcela bez mouky, ale znáte to, ne vždycky ty experimenty vychází :)) I tak je jí tam ale podstatně méně, než v lívancích klasických, tak je vyzkoušejte 🙂
  • cca 150g uvařené cizrny (odpovídá 1/2 plechovky)
  • 1 zralý banán
  • 1 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (může být i špaldová)
  • 150 ml mléka
Cizrnu rozmixujte společně s vejcem, banánem a troškou mléka na hladkou kaši. Pak přidejte zbytek mléka a mouku a ještě jednou promixujte do těstíčka hladké konzistence. Smažte na nepřilnavé pánvi, ta moje to zvládne i zcela bez tuku.
IMG_9152 (1)

Často se mě u různých mých lívanců a palačinek ptáte, jak a na čem je smažit, aniž byste u toho přišly o nervy :-)) Zvolte určitě kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, před prvním použitím ji pomocí maškovačky promastěte tukem a pak již jen oplachujte. Před smažením palačinek pánev dobře rozpalte, po nalití těsta snižte teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nespálil se jen povrch. Konkrétně používám tuto palačinkovou pánev od firmy Royalty Line a mohu ji jen doporučit 🙂

Dětská specifika:

  • lívance řadím do kategorie “od 1 roku” především kvůli obsahu cizrny, které je v nich poměrně hodně a znamená to tedy poměrně dost bílkovin, což by mohlo menším dětem zatěžovat ledviny
  • do roka nevhodné je podle mého názoru i mléko
cizrnahlavní jídlaluštěninymlsáníod 1 rokusvačiny

7 komentáře - “Cizrnové lívance (od 1 roku)”

  1. Jsou výborné. Cizrna v nich není vůbec poznat. Jediná věc mě trápila, že mi těstíčko v průběhu smažení řídlo, takže jsem přisypávala mouku. Příště je vyzkouším s nějakým alternativním mlékem 🙂 Děkuji za blog, je příjemné narazit na někoho, kdo má, co se týká dětského stravování, rozum 🙂

  2. Dobrý den Báro, můžete mi prosím napsat jakou pánev používáte, aby šlo dělat bez tuku ( palačinky, lívance..placky). Buď přímo konkrétní, ověřenou a nebo alespoň typ pánve.
    Odkaz mě to háže jen na e-shop. Asi už je starší. Kdybych mohla dělat bez tuku tak palačinkuju o 106 😀
    Sama se smažení totiž dost vyhýbám.
    Předem moc děkuji za radu 🙂

    1. Dobrý den Peťo, já osobně používám Tefal Premium i-stone, zkuste na ni mrknout. Držím palce ať se palačinky a lívance začnou dařit. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *