13. 2. 2016
Jáhlovo-šmakounové šišky (od 1 roku)
Sladká verze čehokoliv u nás nikdy nezklame, ovšem často se stává, že sladká jídla neobsahují téměř žádnou bílkovinu. Tato kombinace jahel, švestek a máku, je ovšem obohacená ještě bílkovinou ze Šmakouna, takže nutričně určitě lepší než běžná česká klasika. Udělat si ji navíc můžete klidně i bezlepkově.
- 100g (1/2 balíčku) šmakouna (použila jsem švestkový se skořicí, ale příchuť je na vás, klidně i natural)
- 100g jahel
- cca 100g mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou, hodí se ale i jiná alternativa, například rýžová)
- 1 vejce
Jáhly dvakrát spařte horkou vodou a propláchněte, aby se zbavily případné hořkosti. Poté uvařte do měkka podle návodu na obalu. Okapejte, nechte vychladnout, vmíchejte vejce, nastrouhejte šmakouna a zahustěte moukou.
Z těsta tvořte válečky nebo kuličky, které ve vroucí vodě vařte dokud nevyplavou na povrch.
Servírovat můžete na sladko (třeba jako já s mákem a švestkami), ale i naslano, třeba jako přílohu k nějaké omáčce.
Dětská specifika:
- Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna.
Dá se místo jáhlů použít něco jiného?Mám doma jen pohanku a cizrnu.
Těžko říct, je to recept s jáhlemi 😉 Ale experimentativně určitě zkusit můžete, spíš tu pohanku :o)
Moc dobré a super rychlé jídlo 🙂
Děkuji 😉
Druhý recept se Šmakounem, který jsem od Vás vyzkoušela a opět naprosto užasný! Manžel, synové i já jsme si moc pochutnali. 🙂
Děkuju, mám radost! 🙂 B.