Cizrnové lívance (od 1 roku)

IMG_9110 (1)
Znáte ta nedělní rána, kdy doma není ani kůrka chleba a vy přemýšlíte, co na snídani vymyslet místo něj? K tomu navíc velká chuť na něco sladkého, ideálně i zdravého, v lednici načatá cizrna a na stole nová pánev. To prostě přímo volalo o LÍVANCE! 🙂 Původně měly být zcela bez mouky, ale znáte to, ne vždycky ty experimenty vychází :)) I tak je jí tam ale podstatně méně, než v lívancích klasických, tak je vyzkoušejte 🙂
  • cca 150g uvařené cizrny (odpovídá 1/2 plechovky)
  • 1 zralý banán
  • 1 vejce
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky (může být i špaldová)
  • 150 ml mléka
Cizrnu rozmixujte společně s vejcem, banánem a troškou mléka na hladkou kaši. Pak přidejte zbytek mléka a mouku a ještě jednou promixujte do těstíčka hladké konzistence. Smažte na nepřilnavé pánvi, ta moje to zvládne i zcela bez tuku.
IMG_9152 (1)

Často se mě u různých mých lívanců a palačinek ptáte, jak a na čem je smažit, aniž byste u toho přišly o nervy :-)) Zvolte určitě kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, před prvním použitím ji pomocí maškovačky promastěte tukem a pak již jen oplachujte. Před smažením palačinek pánev dobře rozpalte, po nalití těsta snižte teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nespálil se jen povrch. Konkrétně používám tuto palačinkovou pánev od firmy Royalty Line a mohu ji jen doporučit 🙂

Dětská specifika:

  • lívance řadím do kategorie “od 1 roku” především kvůli obsahu cizrny, které je v nich poměrně hodně a znamená to tedy poměrně dost bílkovin, což by mohlo menším dětem zatěžovat ledviny
  • do roka nevhodné je podle mého názoru i mléko
cizrnahlavní jídlaluštěninymlsáníod 1 rokusvačiny

9 komentáře - “Cizrnové lívance (od 1 roku)”

  1. Jsou výborné. Cizrna v nich není vůbec poznat. Jediná věc mě trápila, že mi těstíčko v průběhu smažení řídlo, takže jsem přisypávala mouku. Příště je vyzkouším s nějakým alternativním mlékem 🙂 Děkuji za blog, je příjemné narazit na někoho, kdo má, co se týká dětského stravování, rozum 🙂

  2. Výborná zdravá snídaně…paráda! Lehounce potřené javorovým sirupem nemají chybu.

  3. Dobrý den Báro, můžete mi prosím napsat jakou pánev používáte, aby šlo dělat bez tuku ( palačinky, lívance..placky). Buď přímo konkrétní, ověřenou a nebo alespoň typ pánve.
    Odkaz mě to háže jen na e-shop. Asi už je starší. Kdybych mohla dělat bez tuku tak palačinkuju o 106 😀
    Sama se smažení totiž dost vyhýbám.
    Předem moc děkuji za radu 🙂

    1. Dobrý den Peťo, já osobně používám Tefal Premium i-stone, zkuste na ni mrknout. Držím palce ať se palačinky a lívance začnou dařit. 🙂 B.

  4. Nápaditý recept! Cizrna dodává lívanečkům vláčnost, výchozí tekutost mi nevadila, dávkování těsta lžící na pánev šlo jako po másle, po propečení byly uvnitř mokré, to moc nemusíme, ale dceři do nevadilo (13M)… Přidala jsem 3 lžíce mouky a bylo to lepší…

    1. Marcel super, ona i každá mouka saje jinak, tak je někdy potřeba to doladit. Jsem ráda, že byla dcerka spokojená. 🙂 B.

Napsat komentář: Marcela Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *