24. 2. 2016
Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou (od 1 roku)
Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích 🙂
Na těsto
- 200g hladké žitné mouky
- 200g polohrubé mouky
- 200ml mléka
- 60g třtinového cukru
- 60g másla
- 2 žloutky
- 30g droždí (3/4 kostičky)
Na náplň
- 1 vanička tvarohu
- 1 jablečná přesnídávka (měla jsem domácí, hodně hustou, kupovaná je řidší, takže přidávejte radši postupně)
- vybrané ovoce (použila jsem kompotované meruňky a strouhaná jablka)
- drobenka dle potřeby (hrubá nebo polohrubá mouka, cukr a máslo v poměru 2:1:1)
- případně cukr dle potřeby
Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut.
Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit.
Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou. Pečte na 170°C přibližně 30 – 40 minut.
Odrazila jsem se původně od tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji 🙂
Dětská specifika:
Recept řadím do kategorie od 1 roku především z toho důvodu, že si nemyslím, že by děti do 1 roku s neustáleným stravovacím režimem měly mlsat buchty. Surovinově na něm snad kromě cukru není nic nevhodného ani pro menší děti, jedinou výjimku tvoří tvaroh v náplni, který se kvůli vyššímu obsahu bílkovin doporučuje od 1 roku věku.
Je opravdu moc dobrý. Příště musím dělat z dvojité dávky, jak rychle jsme ji snědli. Jen se chci zeptat, proč jste nepoužila ty bílky :o) Děkuji Olga
Cha, to je otazka do pranice :))) Já už totiž popravdě vůbec nevím :))) Zřejmě jsem od něčeho měla zbylé jen zloutky, tak jsem je takto použila. Bílky můžete naslehat a zamichat do tvarohu 😉
Jinak jsem noc rada, že chutnalo a děkuji 🙂
koláč jsem upekla o víkendu s meruňkami. Polovina s tvarohem pro část rodiny bez ABKM — ti pravili, že opravdu dost dobré a vláčné, druhou bez tvarohu a s ovesným mlékem, tam byl koláč sušší, taky nebyl špatný. Určitě zopakujeme, díky za recept.
Super, jsem moc ráda, díky za pochvalu i za tip pro ty, kteří mají omezení 🙂 B.
Kolač je rychlý. Mouku jsem dala žitnou 350 g a 50g kukuřičné. A vajička celá ,ale ubrala jsem 50ml mléka. Jen jak píšete pro děti od 1 roku, nepodávají se koláce s ovoce až dětem od 1,5 roku? Váš blog mám ráda a využívám.
Jani, na to není žádné oficiální univerzální pravidlo. Nejlépe a nejsprávněji je to tak, že bychom měli podávání sladkostí oddálit co nejvíce – bílý cukr a podobné věci nejsou nic, co by dítě na jídelníčku potřebovalo mít, ba i dospělý. Já věkově píšu od jednoho roku s ohledem na to, že se říká, že od této doby “mohou děti všechno”. Je to samozřejmě relativní a myslí se tím v rámci vyvážené zdravé stravy, ale to už je na každé mamince, jak se k tomu rozhodne přistoupit a jaký má životní postoj. Surovinově na tom ale není nic, co by mohlo nějakým způsobem ublížit nebo zatížit, pokud tedy pominu to, co jsem uvedla výše. Díky za pochvalu a hezký den 🙂 B.