Krůtí placky s cuketou a cizrnou (od 1 roku)

Původně jsem chtěla dělat prostě úplně normální karboše. Jenže pak tu přebývala cuketa. A taky cizrna. A pak už jen pár dalších ingrediencí a nakonec z toho byly placky, které jsou samy v sobě dohromady hlavním jídlem i přílohou, a budou se vám hodit třeba na cesty do tlapky nebo na sváču do školy. Já jsem si je teda ale užila na vyšší úrovni kultivovanosti, protože jsem je udělala pěkně se salátem do nových talířů, které jsem si vybrala v rámci #spolupráce s Bonami.cz. Jsem z nich úplně nadšená, protože mám ráda bílé nádobí, které neruší obsah talíře, a zároveň jsem chtěla nějaký vzor, aby nebyly talíře nudné. Tyhle jsou pro mě tím pádem úplně ideální. 🙂

Na cca 15 placek (dle velikosti):

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 200 g syrové cukety
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 100 g uvařené cizrny
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • sůl a majoránka dle chuti

Cuketu nastrouhejte (loupat ji můžete, ale nemusíte) na struhadle najemno a vymačkejte od vody. Nemusíte být v mačkání extrémně urputní, ale čím lépe se vám to podaří, tím méně mouky bude potřeba.

Cizrnu s vejci rozmixujte na kaši. Přidejte vymačkanou cuketu, mleté maso, utřený česnek, sůl i majoránku, a na závěr zapracujte mouku. Je možné, že její množství se bude malinko lišit od uvedené gramáže – to podle toho, jak vámi zvolená mouka saje, a také podle toho, jak hodně vodnatou jste měli cuketu.

Výsledné těsto by mělo držet pohromadě, ale nedají se z něj tvořit placičky v ruce, na to je příliš tekuté. Když jej ale naberete lžící a dáte na rozpálenou pánev, mělo by zůstávat na místě. Takto na tukem vytřené pánvi usmažte všechny placky.

Při podávání doporučuji doplnit zeleninou, jinak by mělo být jídlo samo o sobě vyvážené – obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny, oboje v jedné placce.

A ještě moje nové talíře v celé své kráse, jsou to konkrétně tyto z Bonami.

Dětská specifika:

Vzhledem k obsahu cizrny řadím do kategorie od 1 roku, kdy už by děti měly být schopny luštěniny bez problémů strávit.
Taktéž celá vejce jsou vhodná od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin ve vaječném bílku.
Pozor na horší stravitelnost česneku u malých dětí.

hlavní jídlaluštěninyod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *