Šmakouní koláč s mákem a švestkami (od 3 let)

Manželé Šmakounovic mi přivezli novou várku kuchařek (ty navíc teď najdete na eshopu za krásnou akční cenu!) a s nimi i zásobu Šmakounů na pokusy. A taky švestičky z jejich zahrádky. To by byl hřích nedat to dohromady a něco dobrého z toho neupéct, že? Nejsem si jistá, jestli ta zbývající balení na pokusy budou, protože tohle je taková dobrota, že upeču zase tyhle buchty i z toho zbytku. :))

Na menší plech o velikosti cca 20 x 30 cm:

  • 1 balení (200 g) Šmakouna
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek pšeničné hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
  • švestky a maková náplň dle chuti

Šmakouna nakrájejte na drobnější kousky a společně s vejci a mlékem rozmixujte na hladké pyré. Poté přemístěte do mísy a smíchejte s ostatními ingrediencemi v těsto, které je podobné tomu na bublaninu.

Těsto nalijte na vysypaný nebo pečícím papírem vystlaný plech. Přidejte makovou náplň a vypeckované švestky. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 45 minut nebo jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Dětská specifika:

Mák je pro svou horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí tabulkově řazen od 2 - 3 let, stejně tak i vyšší obsah bílkovin díky Šmakounu a vejcím není ideální pro malé děti. Pro dospělé je ale naopak velmi žádoucí a určitě doporučuju si množství bílkovin navyšovat zvláště při mlsání.
Celozrnná mouka může být pro malé děti hůře stravitelná, zde je ale v kombinaci s moukou bílou a navíc děti stanoveného věku by ji již měly strávit bez problémů.

mlsáníod 3 letŠmakounsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *