Hrníčková vařená buchta (od 1 roku)

Vyrazily jsme na malou dobrodružnou dámskou jízdu. V rámci spolupráce mi totiž GAIA Campers půjčili obytnou dodávku. A tak jsem sbalila Káju, svou odvážnou maminku a pár dobrot na vaření, a vyrazily jsme na cestu bez závazků a podmínek. A protože v každé z dodávek, které má GAIA v nabídce, je zařízená malá kuchyňka, měla jsem možnost vyzkoušet si zase nový způsob vaření – v omezených polních podmínkách, zato s nádherným výhledem a myšlenkou na to, jak málo vlastně někdy stačí. Ona se totiž opravdu dá udělat buchta i když máte k dispozici jen jednoduchý vařič a pár základních surovin. Je to vlastně takový piškot, který si uvaříte v hrnku (podobně jako třeba hrníčkový knedlík nebo mugcake). Věřím, že se vám tenhle originální nápad bude hodit i v jiných podmínkách, než u vaření v poli. Třeba těm, co se pořád ptají, jak si udělat mugcake bez mikrovlnky. Takhle. 😉

Na 3 hrníčky o obsahu 250 ml:

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • tuk na vymazání hrníčků

V míse prošlehejte vejce s cukrem a kypřícím práškem, a poté zapracujte i mouku, dokud nebude těsto hladké. Je poměrně tekuté, toho se ale nebojte.

Vyberte si hrnec s poklicí, do něhož bezpečně umístíte potřebný počet hrníčků. Naplňte jej vodou a dejte vařit. V mezičase si hrníčky vymažte tukem – já jsem použila ghíčko, ale volba tuku je na vás.

Vymazané hrníčky naplňte těstem – DO POLOVINY. Těsto nabyde na objemu a vyroste až nahoru, neplňte tedy hrníčky zbytečně moc. Směs by vám měla vyjít akorát na tři hrnky o obsahu 250 ml.

Stolování v obytce GAIA Terra. 🙂

Hrníčky dejte do hrnce tak, aby vroucí voda byla zhruba po jejich ouška – aby byla ouška ponořená, ale hladina vody nedosahovala až na okraj hrnku. Stačí přibližně. Jde jen o to, aby voda při vaření netekla dovnitř hrnečků. Přiklopte poklicí a za mírného bublání vařte cca 35 minut. Během této doby udělá směs uvnitř hrníčků malé bochánky. Pokud si nejste jistí tím, zda je buchta dostatečně tepelně upravená, vyzkoušejte špejlí, zda na ní těsto neulpívá. Pokud ano, pokračujte ve vaření.

Hotové bochánky z hrníčků opatrně vyklopte. Možná bude potřeba jim zlehka pomoci nožem, ale měly by se dát vyklopit bez problémů. Při podávání doporučuji doplnit například tvarohem a ovocem, aby bylo jídlo nutričně trochu lépe vyvážené. Můžete složení buchtiček i různě obměňovat – například přidat kakao, ořechy, ovoce apod. Já jsem v rámci svých omezených podmínek bochánek několikrát prořízla, promazala marmeládou a doplnila jahodami a borůvkami.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a v takovém případě bych raději volila tyto buchtičky doplněné o ovoce a s omezeným množstvím cukru, než kupované sladkosti.
Celá vejce lze doporučit od 1 roku, jinak na receptu není nic, co by menší dítě nemohlo, s přihlédnutím k odstavci výše.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *