30. 5. 2017
Jáhlový dezert s mascarpone (od 1 roku)
Že něco, co se skládá ze tří ingrediencí, nemůže být dobré? Ha! Tento dezert je i přes svou jednoduchost naprosto famózní! 😉
Na 2 porce:
- 50g jahel
- cca 10 datlí
- 100g mascarpone
- goji na ozdobu (nemusí být)
Jáhly alespoň 2x spaříme vroucí vodou, aby se zbavily případné hořkosti. Přemístíme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a uvaříme společně s datlemi do měkka. Poté přidáme mascarpone a rozmixujeme na hladký krém.
Datle jsou sladké, proto další doslazování není potřeba, nicméně pokud to považujete i přesto za nutné, můžete použít cukr nebo libovolný sirup. V poháru dozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila goji, které k dezertu krásně ladí.
Dětská specifika:
Jáhly jsou jako základní potravina vhodné pro nejmenší děti již od začátku přikrmování.
Mascarpone je dosti tučný mléčný výrobek, který je poměrně bohatý i na bílkoviny, proto doporučuji vzhledem k možné zátěži ledvin podávat od 1 roku. Pokud budete chtít něco podobného dopřát menším dětem, můžete použít bílý jogurt či zakysanou smetanu (od 8 měsíců).
To vypadá parádně, zajímavé ty jáhly tam, musíme zkusit. Nezkoušli jste také obyčejné placky z mouky a vody? Sháníme se po jednoduchém receptu, dělávají je pro vodáky na Vltavě – a je to bomba!
dobrý den, prosím, to mascarpone do teplé směsi jáhlů a datlů?? děkuji, Petra N.
Ano Peťo, klidně můžete přesně takto 🙂 B.
opravdu luxusni zalezitost. Jahly mame s dcerkou moc rady obe, ovsem v teto kombinaci jsou nejlepsi jak jsem je kdy jedla. Kase delame pravidelne na snidani, dnes s nami snidal i tatinek a talirek vymetl taky :))) Tuky netuky 😀 toto budu pripravovat casteji 🙂 diky za recept 🙂
Díky moc za milou pochvalu Markét 🙂 B.
Doma jsem neměla sušené datle, ale přebývala mi přezrálá hruška. Tak jsem ji tam nakrájela místo datlí a je to naprosto luxusní lahodná záležitost! Jen moje jáhly potřebovaly spíš trojnásobek vody, aby byly měkké. Jinak nemám co vytknout 🙂
Mony, super obměna, díky za tip i za pochvalu. 🙂 B.