Jáhlová kaše (od 6 měsíců)

img_7198

Bezlepková a bezpracná dobrota, která vám po ránu zahřeje bříško i mysl 🙂

Na 2 porce:

  • 100g jahel
  • 250 ml rostlinné smetany (použila jsem kokosovou)
  • 150ml vody
  • lžíce xylitolu (nebo cukru či libovolného jiného sladidla)
  • na ozdobu ovoce, oříšky, semínka...
  • lžíce tvarohu, ricotty nebo mascarpone (nemusí být)

Ještě než začnete jáhly vařit, je dobré je několikrát spařit vroucí vodou a pomoci jim tak od případné hořkosti, takže to určitě udělejte. Propláchnuté jáhly poté vraťte do hrnce, zalijte rostlinnou smetanou – krabičku od ní ještě propláchněte vodou a přilijte k ostatnímu, aby ani kapka nepřišla nazmar 🙂 Přidejte případně i cukr nebo jiné sladidlo, ale nepovažuji to za nutné, protože smetana sama o sobě bývá lehce sladká. Přiveďte k varu, stáhněte na velmi mírný plamen a přiklopte poklicí nebo alespoň položte nahoru vařečku, která zabrání tomu, aby vám obsah hrnce utekl ven. Vařte cca 20 minut do změknutí jahel a vyvaření tekutiny.

img_7190
Po odstavení můžete ještě promíchat s vrchovatou lžící tvarohu, ricotty, a nebo trošku hříšněji i mascarpone – dodá to kaši na jemnosti a bude lahodně krémová. Dozdobte libovolným ovocem, ořechy či semínky (dle věku dítěte).

img_7184
Já jsem použila kokosovou smetanu, a doplnila jsem tedy v tomto duchu i tuning nahoře – strouhaný kokos, nepražené kakaové boby, chia semínka, maliny.

Dětská specifika:

Jáhly jakožto základní surovina jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro děti od začátku přikrmování, proto tedy založení celého receptu do této kategorie.
Rostlinná smetana je pro děti vhodná dle jejího druhu - nejmenším dětem bych doporučovala uvařit například s rýžovou či ovesnou. Po vyzkoušení kokosu jakožto alergenu bych se neobávala použít ani kokosovou smetanu, se kterou jsem vařila já.
Dětem do 1 roku není potřeba kaši sladit - jáhly obsahují množství sacharidů přirozeně, stejně tak i smetana je nasládlá.
Zjemňovat tvarohem, ricottou či mascarpone můžete kaši od 1 roku.
Ořechy a semínka se doporučují dětem od 2 - 3 let věku.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlajáhlykašemlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

6 komentáře - “Jáhlová kaše (od 6 měsíců)”

  1. Dobrý den, sladidlo xylitol se nesmí dětem do 1 roku vůbec podávat. A další věc…čerstvé maliny mi přijdou zavádějící. Pokud je tento recept určen pro děti od 6. měsíce, tak by některou maminku mohlo napadnout, podat kaši s čerstvými malinami (nepovařenými). Cukr by se dětem v tomhle útlém věku neměl vůbec podávat a oříšky? To už snad absolutně ne! Radši bych kaši nazvala pouze jáhlovou kaší, ale BEZ ZÁVORKY. Jinak jste mou inspirací v kuchyni :-), ale obávám se toho, že když jsem narazila na takovýto recept “do jednoho roku” s obsahem cukru, oříšků, xylitolu a s nepovařenými malinami, tak Vás nemohu brát zcela vážně :-/…
    Ať se Vám daří.
    AB

    1. Anežko, a čtete ta dětská specifika uvedená dole? Vždyť přece přesně o nich celý tento blog je! Tam se přeci všechna dětská omezení dočtete. Je tam zmínka o slazení (že bych nesladila vůbec), je tam uvedeno od kdy jsou vhodné ořechy a semínka. Jediné, co jsem nevzala v úvahu jsou ty maliny, ale nedokážu obsáhnout v jednoduchém sloupci celou dětskou výživu a jejich stravitelnost považuji i za dosti individuální, včetně syrového stavu. Kaše je zdobena malinami navíc “pro oko” na fotku, maliny v receptu vůbec uvedeny nejsou! Nevím tedy kde jste přišla na to, že je šestiměsíčním dětem tímto doporučuji. U receptů pro nejmenší vždy posuzuju základ (a prostě kaši z jahel bych se půlročnímu dítěti nebála dát), ostatní detaily jsou uvedena v odstavci dole a je to na zvážení každé maminky, co už je dítěti ochotná nad rámec toho dát a co už má vyzkoušeno. Vždy recepty píšu tak, aby byly pro kuchařku použitelné tak, že je může dát celé rodině a takto je i doma servíruji. Doufám že už máme v tomto směru jasněji. Díky za komentář, B.

    2. Anežko, proč by děti nemohly čerstvé maliny? Kde je problém? Naše malá jí čerstvé – nepovařené ovoce od 6. měsíce a bez problémů. Jinak kaše skvělá, s chutí si jí dáváme k snídani všichni.
      Moc děkuji za inspiraci.

      1. Zuzko, čerstvé ovoce může být pro děti hůře stravitlené, v malinách je i dost pecek, které to zhoršují. Samozřejmě je tu i riziko alergické reakce. Je na zvážení každé maminky, jak k tomu přistoupí a zda jí tyto rizika připadají relevantní, protože mimo ně jde samozřejmě o zdravé a tělu prospěšné potraviny 🙂 Jinak moc děkuju za pochvalu! B.

  2. Dle WHO a zahraničních webů mohou děti od půl roka 90% potravin… včetně ořechového másla. Dejte si do vyhledávače BLW. Imunologické okno je už dávno v propadlišti dějin. Čím dřív se dítě setká s alergenem, tím líp :-)). Do 1. roku by děti měli ochutnat vše krom chilli, pepře přehnaného solení a tvarohu.

    1. Týno, vím, že imunologické okno je přežitek a kvůli tomu před ořechy opravdu nevaruji. Sem se to výjimečně nějak nedostalo, jinak tam vždy máte odůvodnění – možný obsah plísní, toxinů, vysoká míra žluknutí, horší stravitelnost. Jinak si samozřejmě u svého dítěte jeďte systém jaký chcete, já razím tento “opatrný” přístup. B.

Napsat komentář: Anežka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *