Jablečné palačinky (od 1 roku)

IMG_3189 (1)
Tyto palačinky jsou sice trošku křehčí, ale zato nadýchané jako obláček. Sympatické je na nich také to, že díky obsahu jablek do nich není potřeba dávat tolik mouky, takže jsou i o něco zdravější než klasické.

Na 2 – 3 porce:

  • 250ml mléka
  • 110g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 2 středně velká jablka
  • 1 vejce
  • 12g moučkového cukru
  • špetka soli
  • dále jsem použila domácí jahodovou marmeládu, brusinkový sirup a sušené ovoce nahoře je tzv. jujube
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte na pevný sníh. Zbylé ingredience včetně jablek smíchcejte v hladké těstíčko, do kterého na závěr vmíchejte sníh z bílků. Smažte na pánvi z obou stran malé palačinky nebo lívance. Já jsem je mazala domácí jahodovou marmeládou a polévala báječným lehce nakyslým brusinkovým sirupem.
Dětská specifika:
Surovinově (cukr nehodnotím) jsou palačinky vhodné i před prvním rokem. Přesto bych je osobně mladším dětem nedávala. Zaprvé jsou smažené, za druhé si myslím, že v mladším věku děti příliš nepotřebují "přilepšovat" podobnými jídly.
Celé vejce včetně bílku obsahuje i vyšší podíl bílkovin a doporučuje se od 1 roku, avšak je zde jedno vejce na tři porce.
hlavní jídlajablkamlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

19 komentáře - “Jablečné palačinky (od 1 roku)”

  1. Tak palačinky byly nakonec u nás až dnes k obědu. Byly opravdu luxusní! Já si na ně dala jahodovo-malinovou marmošku k tomu rybiz ala brusinky a domácí šípkový čaj 😉

  2. mňam.. moc ráda vařím vaše recepty.. plno chytrých receptů,jak do dítěte propašovat ovoce nebo zeleninu.. kterou mi samotnu odmítají.. 🙂

  3. Dělám tyto palačinky už podruhé a opět jsem se zarazila u strouhání jablek. Nahrubo či najemno?

    1. Hehe :-)) Já strouhám najemno, ale myslím, že jinak je to úplně jedno a možná se to dá i rozmixovat 🙂 B.

  4. dnes poprvé a musím říct, naprostá pecka pro mne i 17m dcerku,i manželovi chutnaly. vynechala jsem cukr, jablka na jemno a špaldová mouka, mléko jsem měla pouze plnotučné, konzistencí ideální na lívance.děkuji;)

  5. Tak za me tyto palacinky vubec nedrzely konzistenci.Trhalo se mi to na panvi a vubec testo nedrzelo.Ze bych udelala nekde chybu?

    1. Kristino, pokud chcete pátrat po chybě, zkuste mi upřesnit, jak jste recept přesněji dělala. Jak a v čem jste rozmělnila jablka, jakou jste přesně použila mouku, jakou máte pánev, na čem vaříte.. Palačinky jsou dost ošemetná věc, stává se i těm nejlepším kuchařkám, takže ne že by se to stát nemohlo 🙂 B.

  6. Smazite to na oleji? Mne se to taky trhalo. Mam teflonovou panev a jablicka na jemno, mouka spaldova. Kdyz jsem udelala silnejsi, tak se netrhalo ale testo mi prislo porad takove syrove. Zacinam se ucit varit 🙂

  7. Zrovna je mám na pánvi, palačinky mi z toho nejdou, ale to vůbec nevadí. U dcery (14 m) jsem právě rekognoskovala nové slovo – eé = ještě. Tříleťák se vyjadřuje zcela jasně – ještěéé! Nestíhám smažit. Já věděla, že pro recept na palačinky mám jít na Váš web 🙂

    1. Hihi, paráda, jsem ráda, že prťatům chutná a že jste si poradila. Díky za pochvalu. 🙂 B.

  8. Synovi nejoblíbenější, jsou výborné 😊máme bezlepkovou dietu, takže jsem mouku nahradila ovesnou bezlepkovou a rýžovou moukou, kvůli alergii na kravskou bílkovinu jsem dala mandlové mléko a také jsem vynechala cukr a i tak jsou top🔝

    1. Jiřko, super, moc díky za tip pro bezlepek a ABKM, maminky informaci určitě uvítají. 🙂 Jsem ráda, že vám chutnalo. B.

Napsat komentář: Bohdana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *