22. 9. 2015
Jablečné palačinky (od 1 roku)
Tyto palačinky jsou sice trošku křehčí, ale zato nadýchané jako obláček. Sympatické je na nich také to, že díky obsahu jablek do nich není potřeba dávat tolik mouky, takže jsou i o něco zdravější než klasické.
Na 2 – 3 porce:
- 250ml mléka
- 110g hladké mouky (může být i špaldová)
- 2 středně velká jablka
- 1 vejce
- 12g moučkového cukru
- špetka soli
- dále jsem použila domácí jahodovou marmeládu, brusinkový sirup a sušené ovoce nahoře je tzv. jujube
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte na pevný sníh. Zbylé ingredience včetně jablek smíchcejte v hladké těstíčko, do kterého na závěr vmíchejte sníh z bílků. Smažte na pánvi z obou stran malé palačinky nebo lívance. Já jsem je mazala domácí jahodovou marmeládou a polévala báječným lehce nakyslým brusinkovým sirupem.
Dětská specifika:
Surovinově (cukr nehodnotím) jsou palačinky vhodné i před prvním rokem. Přesto bych je osobně mladším dětem nedávala. Zaprvé jsou smažené, za druhé si myslím, že v mladším věku děti příliš nepotřebují "přilepšovat" podobnými jídly.
Celé vejce včetně bílku obsahuje i vyšší podíl bílkovin a doporučuje se od 1 roku, avšak je zde jedno vejce na tři porce.
Mňam! Ty mám moc ráda 🙂
Skvělý na podzim..
Nela z Beauty Charm
Tak palačinky byly nakonec u nás až dnes k obědu. Byly opravdu luxusní! Já si na ně dala jahodovo-malinovou marmošku k tomu rybiz ala brusinky a domácí šípkový čaj 😉
Mňam, krásná kombinace. Jsem ráda, že chutnaly 🙂
jsou luxusni, jen js vyměnila hl. mouku za špaldovou 😉
Tedy Báro, musím jen chválit 🙂 Jinak už palačinky dělat nebudu. Adámek (21 m.) snědl dvě a boule měl až za ušima!
mňam.. moc ráda vařím vaše recepty.. plno chytrých receptů,jak do dítěte propašovat ovoce nebo zeleninu.. kterou mi samotnu odmítají.. 🙂
Tak to mě moc těší, díky 🙂
Dobrý den, čím by šlo nahradit vejce v receptu???
Dělám tyto palačinky už podruhé a opět jsem se zarazila u strouhání jablek. Nahrubo či najemno?
Hehe :-)) Já strouhám najemno, ale myslím, že jinak je to úplně jedno a možná se to dá i rozmixovat 🙂 B.
dnes poprvé a musím říct, naprostá pecka pro mne i 17m dcerku,i manželovi chutnaly. vynechala jsem cukr, jablka na jemno a špaldová mouka, mléko jsem měla pouze plnotučné, konzistencí ideální na lívance.děkuji;)
Bohdanko díky za vyzkoušení a pochvalu 🙂 B.
Tak za me tyto palacinky vubec nedrzely konzistenci.Trhalo se mi to na panvi a vubec testo nedrzelo.Ze bych udelala nekde chybu?
Kristino, pokud chcete pátrat po chybě, zkuste mi upřesnit, jak jste recept přesněji dělala. Jak a v čem jste rozmělnila jablka, jakou jste přesně použila mouku, jakou máte pánev, na čem vaříte.. Palačinky jsou dost ošemetná věc, stává se i těm nejlepším kuchařkám, takže ne že by se to stát nemohlo 🙂 B.
Smazite to na oleji? Mne se to taky trhalo. Mam teflonovou panev a jablicka na jemno, mouka spaldova. Kdyz jsem udelala silnejsi, tak se netrhalo ale testo mi prislo porad takove syrove. Zacinam se ucit varit 🙂
Zrovna je mám na pánvi, palačinky mi z toho nejdou, ale to vůbec nevadí. U dcery (14 m) jsem právě rekognoskovala nové slovo – eé = ještě. Tříleťák se vyjadřuje zcela jasně – ještěéé! Nestíhám smažit. Já věděla, že pro recept na palačinky mám jít na Váš web 🙂
Hihi, paráda, jsem ráda, že prťatům chutná a že jste si poradila. Díky za pochvalu. 🙂 B.
Synovi nejoblíbenější, jsou výborné 😊máme bezlepkovou dietu, takže jsem mouku nahradila ovesnou bezlepkovou a rýžovou moukou, kvůli alergii na kravskou bílkovinu jsem dala mandlové mléko a také jsem vynechala cukr a i tak jsou top🔝
Jiřko, super, moc díky za tip pro bezlepek a ABKM, maminky informaci určitě uvítají. 🙂 Jsem ráda, že vám chutnalo. B.