Hovězí kostky na česneku s polentovými kroketkami (od 1 roku)

IMG_2289 (1)Čas investovaný do pomalého vaření se vám na úžasně intenzivní chuti pokrmu stonásobně vrátí a i děti mají takto připravované měkoučké masíčko rády 🙂

Na hovězí na česneku (pro cca 3 osoby):

  • cca 500g hovězího masa (pro děti používám hovězí zadní, určitě se hodí i kližka)
  • 4 - 5 stroužků česneku (nebo jinak dle chuti)
  • 1 lahev piva nebo stejné množství vody
  • olej dle potřeby
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

 

Na polentové kroketky (pro cca 3 osoby):

  • 80g polenty
  • cca 200ml vody (porovnejte s návodem na obalu polenty)
  • hraška dle potřeby
  • sůl dle chuti

Hovězí maso nakrájejte na větší kostky a česnek na silnější plátky. V hrnci rozpalte olej, na něm osmahněte česnek a maso, dokud se nezatáhne. V multicookeru k tomuto můžete využít funkce FRY (cca 10 minut). Poté podlijte pivem (či vodou nebo vývarem, pokud se bojíte používat alkohol při vaření pro děti). Stáhněte sílu varu na úplné minimum, aby vše v hrnci jen neznatelně bublalo, přidejte tymián a přikryjte poklicí. Pokud vlastníte chytrý hrnec jako já, nastavte na něm funkci STEW na 2 hodiny, stejnou dobu duste i bez něj. Občas zkontrolujte, zda-li se voda nevyvařila a maso se nepřipaluje – v tom případě ještě znovu trošku podlijte.
IMG_2297 (1)

Uvedené množství polenty zalijte vroucí vodou (její množství ještě poměřte s návodem na obalu, ne každá polenta je stejná a vyžaduje stejné množství vody) a rychle promíchejte, aby se neutvořily hrudky. Dle chuti můžete osolit. Hotovou kaši nechte zcela vychladnout. Poté je z ní možné tvořit kuličky nebo válečky, zkrátka tvary, které budete obalovat v hrašce (já jsem do ní přidala ještě mandlové lupínky – od 2 let). Pečte v troubě na pečícím papíře, dokud nebudou zlatavé a křupavé shora. Na 180°C to může trvat tak 30 minut.

Jak vidíte na fotografii, přidala jsem k jídlu ještě špenát. Jde o pouze spařené listy špenátu s troškou soli, česneku a kapkou smetany. 

Dětská specifika:

Řadím do kategorie od 1 roku především kvůli přítomnosti česneku, který je nejen chuťově výrazný, až agresitvní, ale také velký alergen a hůře se tráví.
Kromě něj je však svým složením recept vhodný i pro menší děti (udělejte například na kořenové zelenině, samozřejmě omezte koření).
Polenta je vhodná už od začátku přikrmování, nejde o nic jiného, než o kukuřičnou kaši - v této podobě bych ji ostatně nechala pro děti mladší jednoho roku.

bezlepkovéhlavní jídlahovězí masomulticookerod 1 rokupolentapřílohy

10 komentáře - “Hovězí kostky na česneku s polentovými kroketkami (od 1 roku)”

  1. Díky za pochvalu 🙂 V normálním hrnci se to vaří úplně stejně dlouho, multicooker je vlastně jen elektricky řízený hrnec, vaření v něm probíhá úplně stejně. Takže hovězí tak 1.5 – 2 hodiny, dle velikosti, typu a stáří masa 🙂

  2. Ach děkuji za boží blog!!! :o)
    Vařim dost podobně, ale rozhodně neoplývám takovou kreativitou. A pořád jsem se bála, jestli to je vlastně ok dávat i prckovi (18 měs) a Vy jste mi ukázala, že není :o) Máte to tu krásný a rozhodně tu budu čerpat inspiraci!!!

    1. Jani, to se tak krásně čte.. Moc děkuju za pochvalu a mám velkou radost, že je Vám blog k užitku a inspiraci 🙂 B.

  3. To já děkuju! Už nevim co neustále vařit a marně hledám inspiraci. Vaše recepty vypadají a jsou chutné zroveň zdravé 🙂 Nádhera!

    1. Vlaďko určitě můžete 🙂 Teda samozřejmě hovězí, krokety ne 😀 Udělejte si základ bez poklice, pak podlijte a natlakujte. Časově to bude tak poloviční doba oproti běžnému vaření, ale to asi znáte, pokud v tlakáči vaříte. Držím palce! B.

  4. Jsme hovězožravci a už mi docházely nápady! Moc díky! Masíčko se úplně rozpadá a příloha pecka!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *