Falešná škvarková pomazánka (od 1 roku)

Čas od času se scházíme s přáteli na takovou společnou nocovací sešlost u nás doma. A moje kamarádka Marťa vždycky vozí svou vyhlášenou škvarkovou pomazánku. Do posledního setkání nám ovšem tak trošku hodil vidle covid, a tak jsme se společně sešli alespoň online. Chtěla jsem jako fórek škvarkovou pomazánku připravit a alespoň přes obrazovky s ní Marťu podráždit, leč nebyly škvarky (já je teda obecně nekupuju ani mimo karanténní stavy). Tak jsem to vymyslela po svém a manželovi schválně nic neřekla. Jeho první věta byla: Kde jsme vzali škvarkovou? 🙂

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 větší cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 4 středně velké nakládané okurky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 lžičky soli (či jinak dle chuti)
  • 50 ml panenského oleje
  • 50 ml nálevu z cizrny

V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit cibuli. Až bude zlatavá, přidejte ještě nasekaný česnek. Nebojte se opéct cibuli opravdu opravdu hodně tmavě zlaté barvy, tím si pomazánka získá svou “škvarkovou” chuť.

Osmahlou cibulku s česnekem dejte do nádoby mixéru, můžete i včetně oleje, ve kterém jste ji smažili, pokud ho není moc. Přidejte cirznu, okurku, hořčici, olej, vodu a sůl. Rozmixujte na pomazánku.

Doporučuju servírovat na čerstvém kváskovém chlebu, protože dohromady – to je ta největší slast! 🙂

Dětská specifika:

Cizrna je jakožto luštěnina doporučována od 1 roku.
Stejně tak i cibule a česnek jsou hůře stravitelné a doporučuji podávání od 1 roku.

luštěninyod 1 rokuod 3 letpomazánkysvačiny

22 komentáře - “Falešná škvarková pomazánka (od 1 roku)”

    1. Tak jsem ji dnes zkusila a já z toho cítím jen tu hořčici a to jsem dala dle receptu 1 lžíci. A také jí mám dost řídkou 🙁

      1. Tak to už je o chuti, možná i o tom, jakou hořčici používáte. Příště tedy míň. 🙂

  1. Dobrý den, vypadá to velice chutně 🙂 Cibule už se smaží 😀 Chci se jenom zeptat.. Hořčice a nakládané okurky pro dítě 13 měsíců je ok? Děkuji za odpověď.

    1. To už záleží na přístupu, ve své podstatě na tom nevidím nic špatného, jen má oboje dost soli a výrazné chutě, takže pokud pro takto malé dítě, trošku bych ubrala a už bych mu nedosolovala. B.

      1. Dala jsem dcerce zatím zkusit jen trošku (měla i cizrnu poprvé) a moc ji chutnalo. Mně také chutnalo. Mňam mňam 🙂

  2. Dnešní výborná večeře 🙂 dcera (4 ) i syn (2) si právě pochutnávají a mamka s nimi 🙂

  3. Dnešní výborná večeře 🙂 dcera (4) i syn (2) si právě pochutnávají a mamka s nimi 🙂

  4. Tak jsem ji zkusila a horcici take dost citime – hlavne manzel. Ale pridali jsme jeste jednu cibuli a je vynikajici 🙂

  5. Dobry den, prosim o radu, mam jen cizrnu susenou. Doporucite mi, jak nahradit chut nalevu, prosim?

    1. Chuť nálevu vůbec neřešte, je to jen voda, někdy slaná. Takže si normálně uvařte cizrnu a cca 400 g jí použijte na pomazánku. 😉 B.

      1. Moc dekuji za radu s nalevem i za recept. Pomazanka chutna od dospelych po nejmensi. Takove recepty mam nejradeji. Jeste jednou dekuji!

  6. Za mě super, nečekala jsem, že to bude až tak dobrý. Dle komentářů jsem ubrala hořčice.

Napsat komentář: Nahrada za nalev a podekovani Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *