Dušená kuřecí stehna na víně (do 1 roku)
Vybodovala jsem si kuchařku z Lidlu a protože recepty Romana a Marcela miluju, nadšeně začínám testovat její obsah v praxi mojí kuchyně. Tento je podle Romana Pauluse, ač částečně upravený.
Suroviny na 4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 300g kořenové zeleniny (použila jsem 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
- 100g cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500ml červeného suchého vína
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- sůl, pepř dle chuti
Kuřecí stehna nasolíme a opepříme, kořenovou zeleninu, česnek a cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme olej, na kterém zprudka zatáhneme maso. Přendáme do pekáčku a na výpeku osmahneme ještě veškerou zeleninu. Závěrem přidáme rajčatový protlak, bylinky a koření a podlijeme červeným vínem. Necháme společně ještě chvíli provařit a pak přesypeme do pekáčku ke kuřeti. Přiklopené pečeme na 180°C asi hodinu až hodinu a půl. Po tomto čase přendáme zeleninu do mixéru (vybereme koření) a rozmixujeme dohladka. Kuře mezitím ještě opečeme bez pokličky, aby získalo kůrčičku. Omáčku vrátíme zpátky do pánve, provaříme, v případě potřeby naředíme vývarem nebo smetanou. Můžeme také dochutit solí.
Jedním slovem vynikající! Nepoužila jsem víno, ale vývar, a i tak to bylo vážně luxusní 😉 Nakonec jsem omáčku ještě trochu zahustila trochou šlehačky, ale ani by to nebylo třeba. Moc dekuju, zbylo mi ještě na zítra…. mňam 😋😉
Díky za zprávu i pochvalu 🙂 B.