19. 12. 2014
Losos s koprovou omáčkou (od 1 roku)
Losos a kopr – to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí 🙂
Na 3 porce potřebujeme:
- 3 porce lososa
- 3 snítky čerstvého kopru
- 1/2 kelímku smetany
- 1 citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje)
- olej dle potřeby
- oříšek másla
- lžíce rýžové mouky (nebo klasické hladké)
- koření na ryby, sůl, pepř a cukr dle chuti
- k podlití můžete použít i bílé víno, pokud se alkoholu v jídle nebojíte
Lososa omyjeme a zbavíme případné kůže. Poté ochutíme kořením na ryby (já používám citronový pepř), osolíme a opepříme. Pocákáme olejem a šťávou z půlky citronu a necháme aspoň půl hodiny marinovat.
Rybu poté usmažíme v pánvi na minimálním množství tuku a odložíme stranou. Ve výpeku rozpustíme oříšek másla, zaprášíme lžící mouky a uděláme jíšku, kterou dozlatova opražíme. Podlijeme troškou vody nebo vína (stačí jen takový malý “drc”), a také troškou šťávy z citronu. Přidáme půl kelímku smetany a svaříme na omáčku. Závěrem v ní krátce provaříme nasekaný kopr a ochutíme solí, pepřem. Doladit můžeme i troškou cukru a případně i dalším citronem či vínem.
Dětská specifika:
Ryby se vzhledem k zatížení rtutí a těžkými kovy doporučují od 1 roku. Je v nich ale také mnoho přínosného, proto bych si je při kvalitním zdroji dovedla představit i dříve. Pozor ale také na riziko alergie.
Pro děti mladšího roku lze přeliv vytvořit ze zakysané smetany a taktéž sekaného kopru - bez vaření, jen jako takový dip.
Pozor na alergenní citron - nejdříve vyzkoušejte, zda na něj vaše dítě neprojeví reakci.
Sůl, pepř, obecně koření a také cukr bych pro děti do 1 roku vynechala zcela.