10. 12. 2014
Candát na tymiánu s hráškovým pyré (od 1 roku)
Nová kuchařka s krásným receptem na rybu a candát v lednici. To jsem prostě musela! Nebyla bych to já, kdybych si ten recept tak trošku nepřišmoulila k obrazu svému, takže píšu: Inspirováno Romanem Paulusem 🙂
Na 3 porce:
- 3 porce candáta
- 200g mraženého hrášku
- 1 malá cibule
- 2 -3 stroužky česneku
- olej dle potřeby
- 100ml vývaru
- 0,05l (panák) smetany ke šlehání
- tymián, sůl a koření na ryby dle chuti
Ve výpeku z ní pak osmažíme cibulku a nadrobno nasekaný česnek. Až obojí začne zlátnout, přihodíme mražený hrášek a přelijeme vývarem. Necháme jen krátce prohřát, přidáme smetanu a pak vše přesuneme do mixéru, a nebo do hladka rozmělníme mixérem tyčovým. Hotové pyré vrátíme ještě zpátky do pánve, prohřejeme, osolíme a případně doladíme ještě dalším tymiánem.
Servírujeme dohromady s candátem a kouskem opečeného toastu či bramborami.
Dětská specifika:
Ryby jsou doporučovány od 1 roku, a to především proto, že jsou díky životu ve znečištěných vodách zatíženy rtutí a dalšími těžkými kovy, což jsou látky, které do organismu nepatří, obzvláště ne dětského. Na druhou stranu jsou ale ryby velmi bohaté na zdravé tuky, které prospívají rozvoji mozku, což je zásadní i pro děti před prvním rokem.
Cibule je hůře stravitlená a může nadýmat, smetana je zase pro vyšší obšah bílkovin vhodná taktéž od 1 roku. Ani jedno ale není v receptu zásadní.