Domácí salko
U tohoto receptu zcela opustíme kategorii “děláme to zdravěji” a přesuneme se spíše do kategorie “děláme to doma sami”. Tak nějak nejvíc to totiž vystihuje to, proč jsem vám sem na blog přidala i tuhle kalorickou bombu. Občas prostě přijde situace, kdy chcete Salko použít – třeba na krém do vánočního cukroví nebo když děláte vaječný likér jako jedlý dárek. Tak jsem si říkala, že možná oceníte, když vám nabídnu domácí a samozřejmě i levnější verzi. 🙂
Na množství přibližně adekvátní obsahu 1 plechovky:
- 600ml mléka
- 200g cukru
V hrnci (nejlépe s nepřilnavým povrchem, nebo můžete i v mlékovaru) zahřejte mléko a rozpusťte v něm cukr. Snižte plamen tak, aby tekutina mírně bublala a nechte vařit. Občas zkontrolujte a promíchejte, ale stát u sporáku a míchat nemusíte, směs se nepřipaluje. Nebo teda aspoň mně ne.
Mléko tímto způsobem vařte tak dlouho, dokud nebude zredukované na hustotu, jakou si přejete. Trvá to poměrně dlouho, počítejte tak přibližně s hodinou, ale neberte mě úplně za slovo, protože záleží na stupni varu, jakým budete mléko vařit.
Pak už jen zbývá nalít do sklenice a uchovat v lednici. S mlékem pak můžete pracovat tak, jak jste běžně zvyklí – na krémy do dortů (mňam medovník!), cukroví, různé likéry a podobně.
Skvělá je i variabilita takového Salka, protože ho můžete krásně obměňovat. Například:
- Karamelové (jako je i na obrázku výše) – vytvoříte tím, že cukr v hrnci nejdříve rozpustíte na karamel a až poté zalijete mlékem. Zde je už potřeba míchat, aby se cukr postupně rozpouštěl, ale přitom nepřipaloval. Zároveň to v tomto množství trvá i celkem dlouho, buďte trpěliví. Až se cukr na karamel rozpustí a vy do něj mléko nalijete, nelekejte se. Je totiž dost možné, že tím, jak ho mlékem prudce ochladíte, se karamel srazí na velkou tvrdou cukernou hroudu. To ale vůbec nevadí, hrouda se ve mléce zase zpátky rozpustí a výsledek bude více než skvělý.
- Čokoládové alá Pikao – do mléka můžete přidat kakao či čokoládu.
- Zkusit můžete obměnit třeba i kokosem či ořechovým máslem, ale osobně jsem to nezkoušela.
Jestli vyzkoušíte i nějakou jinou variantu, určitě nám hoďte tip na obměnu nebo použití do komentáře. 😉
Poznámka pro bezmléčné: Mléko můžete udělat i z mléka bezlaktózového (nejlépe plnotučného), a nebo pokud potřebujete bílkovinu kravského mléka vynechat úplně, pak použijte plechovku kokosového a 200 g cukru. Za tuto zpětnou vazbu moc děkuji Petře, která to vyzkoušela. 🙂
Jak dlouho vydrží?
A asi se nedá svařit na karamel, jako to v plechovce, že?
Na karamel se to dá, v receptu je napsáno jak – narozdíl od toho kupovaného se ten karamel udělá hned na začátku. A jak dlouho vydrží, to těžko říct. Já ho mám v lednici přes měsíc, různě z něj ulévám, a stále je dobré. Holky mi tvrdily, že snad i několik let, když to bude v lednici 🙂
Můžete ho nalít do sklenice, se šroubovacím víčkem a uvařit stejně jako to v plechovce.
Nebo míchat na páře ale trvá to celkem dlouho.
Ahoj, já ho dělám skoro stejně a mám ho v lednici bez problémů klidně měsíc. Děti chodí ujídat 🙂 Mám odzkoušený recept https://erecepty.eu/domaci-salko/ který dávám hodně do cukroví. Dělám jak čokoládové tmavé tak světlé. Nic na tom není a je to celkem i rychlé.
Tak Baru, já jsem dělala kokosové, máme alergii na Bkm, takže plechovka kokosového mléka a 200 gramů cukru a zredukovat na mírném plameni na hustou směs a teda výborný 🤤
Peti super, moc díky za vzkaz pro ostatní, doplním do článku. 🙂 B.
Tak jsem zkusila… Můžu dělat tak max domácí karamelky 😅 Na nejnižší plamen, třičtvrtě hodiny… Zkaramelizovalo mi to samovolně v průběhu vaření a po přelití do sklenice to ztuhlo tak, že už to asi nedostanu ven 🤔😆 Hold letos Raffaello nebude 😅
Jááj, no tak to jste to určitě převařila. Tak příště míň. 🙂 B.
Povedlo se mi to také převařit na karamel. Do skoro studeného jsem nalila šlehačku, přimíchala žloutky a tuzemák a vznikl naprosto skvělý domácí karamelový likér bez chemie. p
Ooo ano, mňam! 🙂 B.