Cuketové sušenky (od 1 roku)
Byl nejvyšší čas připravit nový recept pro spolupráci s FINO, a zároveň čas akutního přebytku cuket, o kterých jsem zjistila, že jsou bubák i pro velké množství z vás. 🙂 Řekla jsem si tedy, že vytvořím něco nového z cukety, a protože jsem věděla, že pečící papír od FINO mě podrží, i kdyby se mi pokus nepovedl úplně dokonale, upnula jsem se na sušenky. Myslím, že vyšly super, a jediné bubáky už teď máme jen na sušenkách. 🙂
Na cca 50 ks sušenek (dle velikosti):
- 1 vejce
- 25 g oleje
- 150 g cukety
- 50 g cukru
- 300 g hladké mouky (může být i špaldová)
- necelá lžička mleté skořice
Cuketu nakrájejte na kostičky a spolu s vejcem a olejem rozmixujte na hladké pyré. K němu přidejte cukr, skořici a také mouku. Tu zapracovávejte do těsta postupně, dokud nepřestane lepit. Je možné, že množství mouky se bude malinko lišit podle toho, jak šťavnatou jste měli cuketu (ta moje byla spíše sušší).
Výsledné těsto by mělo být lehce gumové, ale zároveň dobře držet pohromadě tak, aby se dalo vyválet. Hodně mi připomíná vaše oblíbené těsto na řepové sušenky, je taky takové žvýkačkové a po upečení vláčné.
Vyválejte na placku o síle přibližně 3 – 5 mm a vykrajujte jednoduché tvary (reliéf těsto pravděpodobně neudrží). Při válení si můžete pomoci podsypáváním moukou, nebo můžete těsto vyválet na pečícím papíře, tak jako jsem to udělala i já.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C (používám horkovzduch) přibližně 10 – 15 minut. Při pečení se sušenky mohou trochu nafouknout nebo deformovat – není to vaše chyba, takto se těsto chová běžně. Pokud sušenky nechcete mít tvrdé, nepečte je příliš do tmava. Bílé se zlatavými okraji budou měkké a dětem se budou nejlépe jíst.
Sušenky jsou takové úplně základní dětské chuti, přesto chutné i pro dospělé, nicméně pokud máte náročnější strávníky, můžete si je různě obměňovat, třeba použitím kakaa nebo jiných druhů koření.
Dětská specifika:
Dobrý den, lze nějak nahradit vejce v receptu?
Děkuji,
Mar.