Fazolové vafle (od 1 roku)
Schovávání luštěnin a bílkovin do sladkostí je moje oblíbená kratochvíle. V tomto případě ale nemusí jít jen o sladkost, tyhle vafle jsou totiž skvěle univerzální a můžete je podávat jak ve sladké, tak i ve slané verzi. Mám tahle univerzální jídla nejradši. 🙂
Na cca 6 vaflí:
- 1 plechovka bílých fazolí
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla či ghíčka
- 50 g mléka
- 120 g hladké mouky (může být i špaldová)
- 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Fazole slijte od nálevu a v případě, že byl slaný, a vy vafle slané nechcete, pro jistotu fazole ještě propláchněte. Poté přemístěte do nádoby mixéru, přidejte dvě vejce a máslo a rozmixujte na hladké pyré.
Do pyré poté přidejte ještě mléko, mouku a kypřící prášek, a vymíchejte v lehce gumové a lepivé těsto, které ale drží na lžíci a nijak zvlášť neteče. Těsto vkládejte do přístroje na vafle a pečte do zlatavé barvy.
Podávat můžete jak na sladko, tak i naslano – třeba s vejcem a špenátem bude vafle tvořit ideální snídani. Ve sladké verzi jsem doladila čerstvým ovocem a rozpuštěnou čokoládou s ořechovým máslem. Oboje kupuji na Grizly.cz a zvláště toto máslo se slaným karamelem patří mezi moje oblíbené mlsání.
Dětská specifika:
50 g mléka ? Nejde o ml?
Petro nejde, hodím mísu na váhu a všechny suroviny si na ní zvážím v gramech, i to mléko. 🙂 B.
Slo by to i s cervenymi fazolemi?
Já myslím že v pohodě, klidně zkuste. 🙂 B.
Šla by nějaká bezlepková mouka jako např.ovesna, pohanková?
Maruško, nevím, nemám vyzkoušeno, ale nebála bych se zkusit. 🙂 B.