Sušenky z červené řepy (od 9 měsíců)

repove_susenkyZbylo mi kousek vařené řepy, kterou bylo nutno spotřebovat. Když se dají dělat sušenky z mrkve a dýně, proč ne z řepy, že? Navíc díky tomu chytly krásně růžovou barvu, která se dětem líbí. I sušenky jim chutnají. Uf! 🙂

Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajovátka):

  • 130g uvařené červené řepy
  • 100g másla
  • 50g krystalového cukru
  • 220g hladké mouky (používám špaldovou, lze ale i klasiku)
IMG_7700 (1)

Řepu rozmixujte na kaši (pomožte si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmíchejte cukr a mouku. Vypracujte vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, dopomozte si k tomu přidáním většího množství mouky. Vyválejte na plát silný cca 5mm, vykrajujte tvary a pečte na 180°C přibližně 10 minut – dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova :-))


Dětská specifika
:

Složením surovin jsou sušenky (s výjimkou cukru) snad vhodné i pro děti mladší jednoho roku, nicméně i přesto mám zato, že děti do 1 roku ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat.
Každopádně nechávám na zvážení a postoji každé maminky a vzhledem k vaší poptávce a ostatním surovinám stanovuji na 9 měsíců.
Mnoho z vás sušenky již vyzkoušelo i zcela bez cukru a hlásíte úspěch - toto je za mě vhodná cesta pro nejmenší, sladkost řepy takto malým dětem postačí.
červená řepado 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

61 komentáře - “Sušenky z červené řepy (od 9 měsíců)”

  1. Přesně, malej mi taky ujídal syrové těsto :o). Jsou moc dobré. Líbí se mi, že je tam optimálně cukru. A ta barva! Vykrajovali jsme srdíčka, to by se hodilo i na Valentýna :o). S těstem se perfektně pracuje. Díky!

  2. Velmi dobré, dceři moc chutnaly. Těsto tedy trochu gumovitější, takže tvary sušenek se trochu rozjely, ale to se v bříškách všechno srovnalo 🙂

  3. Dobrý den,

    myslíte, že by šla použít i jiná mouka? nebo kombinace….rýžová, pohanková…..Děkuji

  4. Pingback: Vánoce v pohodě
        1. Chce to aspoň občas otevřít a vyvětrat. Ale tyto sušenky ze zeleniny jsou prostě “vlhké” a bohužel k tomu mají sklony. Pokud chcete uchovávat s jistotou na déle, tak spíš dejte do mrazáku a vždy si rozmrazte jen množství, které sníte brzy. 🙂 B.

  5. Upekla jsem sušenky dceři (13 M). Chuťově jsou výborné,ale poměrně tvrdé pro dítě,které má dvě jedničky dole… Postupovala jsem přesně podle receptu, v čem mohla být chyba nebo takové mají být? Co případně přidat,aby byly vláčné a měkčí? Děkuji.

    1. Spíš si Lucko myslím, že jste je vyválela moc na tenko nebo přepekla více, než bylo nutné. Nejsou úplně vyloženě křehoučké a měkké, ale ani takto tvrdé ne. Zkuste dát do uzavřené dózy s rozkrojeným jablkem a dát tomu dva tři dny, měly by změknout. A příště pečte o něco kratší dobu nebo nedělejte moc tenké těsto 🙂 B.

  6. Opravdu skvělý recept! navíc když mi zbyde uvařená řepa..
    Taky jsem trochu poupravila, dala jsem do řepánků navíc karob a cukr použila třtinový…

  7. My delame uz po nekolikate a chutnaji vsem 🙂 Davam nekdy trochu javoroveho sirupu a mouky podle toho,jake zrovna mam..pohankovou?kukuricnou,spaldovou…dnes s kokosovym cukrem(30g a staci uplne) a cca 2/3 mouky psenicne a 1/3 kukuricne a jsou bezva! 🙂 Dekuju

  8. Sluní pozdravení…
    Moc děkuji za bezva recept, i když se mi asi napoprvé sušenky nepovedly?! Nejsou tak krásně červeno růžové po upečení a jsou tvrdší – asi jsem moc vyválela a dlouho pekla? Já nejdřív dala 5min a pak ještě jednou,ale mezitím už vypnula troubu a otevřela dvířka na chvíli…asi špatně, že? Je možní použít i syrovu řepu, Stačí pak doba pečení? A Také peču na 200 stupňů, mě nějak trouba peče míň než nastavím stupně 🙂
    Nejvíc mě mrzí ta barva, mám je takové spíš do světle hnědé – jinak těsto bylo super a na místo málso, která jsmeneměl apo ruce jsem použila kokosový olej. Jnak chuťově jsou báječné – sladké tak akorát – namísto cukru jsem zkusila “cukr” bio PANELA.
    Mějte prima podzimní dny…
    Janina

    1. Janino ano, asi to bude ta série chybek, které uvádíte. Já je vyvaluji na sílu tak cca 5 mm, tenčí se snadno spálí. A peču jen tak, aby se maximálně po okrajích “přičmoudly”, spíš ani to ne. Každá trouba peče jinak (ta moje je teda fakt rychlá), tak to chce si ty časy trošku vychytat. Upečené hned vytáhnout a v troubě nenechávat dojít, tím se právě vysušují. Co se týče té barvy, záleží i na tom, jak jste řepu vařila. Vařte (nebo pečte) ji vcelku a pak teprve uvařenou oloupejte a rozmixujte. Pokud ji budete vařit pokrájenou, vyvaří se barva do vody a hmota vám zůtane spíš taková mdle oranžová. Určitě to ale funguje jak z řepy doma vařené, tak i předvařené z obchodu – oboje mám vyzkoušeno. Syrovou bych nezkoušela, myslím si, že by se nepropekla a i těsto by mohlo mít jiné vlastnosti. Snad se napodruhé zadaří lépe, držím palce. B.

      1. Příjemný den přeji.
        Děkuji za tipy… ano, zkusím těsto ne tolik vyválet a raději přeměřit těch cca 5mm .-) A používat v troubě horkovzduch? Dala jsem péct oba plechy naráz – nebo raději postupně péct? A máte pravdu, nechala jsem je “dojít” ve vypnuté,ale horké troubě. Prý horkovzduch také dost vysušuje…pak tedy zvolit typ pečení seshora i zespod? Řepu jsme vařila v celku, jen jsem odstranila stopku a asi se vyvařila barva, i když těsto bylo krásně červené…nebudu tedy odstraňovat stopku, asi že? Máme ji na zahrádce…já ji mám moc ráda na jakýkoliv způsob:-) Nemáte náhodou vyzkoušený ještě jiný recepis na buchtici s červenou řepou? Moc děkuji za vstřícnost.
        Srdečně zdravím.
        Janina

        1. Jani, já oosobně na horkovzduch peču vše, i tyto sušenky. Ale máte pravdu, že on má trošku tendenci vysušovat a možná to záleží trošku i na té které troubě, takže určitě příště zkuste jen na samotná topná tělesa bez horkého vzduchu a uvidíte. Jinak tedy já obvykle peču oba plechy naráz, nemá to podle mě při té cirkulaci vzduchu význam řešit, každopádně na topná tělesa bych ty plechy aspoň v půlce prohodila, aby se to peklo rovnoměrně. A při vaření okrojte jen ten kořínek a zelený lístek a vařte vcelku. A nebo zkuste v troubě v alobalu upéct, to pak také neztrácí tolik vody. Jinak dobrý tip na recept z řepy jsou třeba brownies, jen to není úplně mimi a nevím jak velkého máte špunta, ale je to chuťově skvělé a řepu by tam nikdo nehádal 🙂 Pěkný recept na ně má třeba moje kamarádka Kačka TADY. Zde na blogu je určitě taky jídel z řepy více, třeba lívanečky, hodně oblíbené je i lassí, já osobně mám moc ráda z řepy carpaccio (na to tu recept není, ale případně mi napište mail a pošlu). Nechte si chutnat, B.

          1. Milá Barboro, moc děkuji za tipy – všechny “zpracuji” až budu péct sušenky podruhé, což bude co nejdříve hned zítra 🙂 Tip na recepis Vaší kamarádky Kačky vypadá lákavě, jen nemám formičky na muffiny – myslíte, že mohu těsto i nalít do nějaké formy? Extra vlhké brownies mám vyzkoušeno z cukety a černých fazolek a je úžo:-) Prcek má 20 měsíců, tak už snad může i brownies? Jestli můžte, prosím pošlete mi recept na carpaccio z řepy – ráda zkusím, já mám řepu moc ráda:-)
            Hezký den!
            Janina

          2. Jani myslím že na plech klidně můžete, jen mu přizpůsobte obsah. A nebo použijte třeba koláčovou formu, věřím že si poradíte 🙂 Jinak jestli může brownies je na Vašem zvážení, jestli mu chcete dávat cukr, sladké, buchty. Pak už je na zamyšlenou asi jen kakao, tabulkově je doporučováno od 2 – 3 let, ale kvalitní bych klidně vyzkoušela dříve. Carpaccio z řepy je TADY. Hezký den, B.

  9. Báro,
    tak tentokrát se sušenky z červené řepy povedly do “růžova”, jen jsem namísto dvou lžic dala dvě lžičky medu (někde jsem našla alternativu receptu s kokos. olejem namísto másla a medem namísto cukru, který nepoužívám v podstatě ani pro sebe). Mám recept na fazolové brownies kde není cukr,ale banány a namísto kakaa používám karob…tak nevím? Já sladké malému nedávám – navíc mateřské mléko je sladké dost,myslím:-) a do jednoho roku života nic jiného ani nechtěl…Sladím mu ovocem a nebo ječným sladem, případně trochou rýžového sirupu a přesto je problém,aby snědl na oběd něco jiného než kaši od snídaně. Je vhodné pro tak malé dítě sušené ovoce – je dost sladké…
    Děkuji:-)
    Krásný den!
    Janina

  10. P.S.. Ještě k tomu cukru pro malé děti…i v tomto receptu je cukr a jsou sušenky vhodné pro děti od 9 měsíců 🙂

    1. Jani, při stanovování věkové hranice hodnotím jednotlivé suroviny v receptu S VÝJIMKOU CUKRU. To z jednoho prostého důvodu – na to prostě neexistuje tabulka, správně by neměl vlastně být vhodný nikdy, takže nechávám na zvážení každého rodiče, od kdy se rozhodne dítěti “sladké” nabídnout. Moje dcera teda určitě nedostala před prvním rokem a nedostala by ani tuto sušenku. U medu pozor na to, že to je stejně z velké většiny sacharóza, včely se navíc cukrem na zimu dokrmují, takže za mě tak trošku “prašť jak uhoď”. Med navíc často obsahuje botulotoxin, což je toxin, který může u dětí způsobit nepěknou reakci. U rostlinných sirupů zase pozor na obcházení regulačních cest v játrech. Sušené ovoce taky bývá často proslazované cukrem, téměř vždy i sířené, takže na to také pozor. Prostě… zdravé slazení neexistuje a až ho jednou někdo vynalezne, jistě dostane minimálně nobelovku. I proto bych já osobně se sladkým přilepšováním nespěchala, uvádím to ostatně u každého receptu na mlsání, ale je to na každé mamince.

  11. Dobrý den,
    tak jsem je sice zapomněla v troubě o něco déle, takže jsou tužší(ty co nejsou spálené 🙂 ), ale co nejdřív si dám reparát a už nebudu dělat 10 věcí najednou, ale pohlídám troubu, nebo si aspoň nastavím časovač.
    Děkuji za recept, syn 15m bude mít tyto sušenky jako vánoční cukroví. Chutnají mu i ty tuhé.
    Alena. H

    1. Ještě že jsou Alenko ty děti tak skromné, že? Příště bez časovače ani ránu, také na něj nedám dopustit 🙂 Tak držím palce, ať se příště povede lépe 🙂 B.

  12. Ještě jednou zdravím…
    Mohu se zeptat, jak dlouho a nejlépe v čem se mohou sušenky skladovat?…Já je měla v piksle s víčkem od Melty a skoro měsíc. Zkoušela jsem i jablečné sušenky takto skladovat, byly tvrdší,tak jsem přidala kousek jablíčka, ale chytily mi plíseň…
    Moc děkuji 🙂
    Příjemný adventní čas!
    Janina

    1. Jani, já je skladuju velmi podobně jako Vy – v dóze s víkem. Sušenky do ní naskládám tak, aby bylo dost místa na jablko a to se jich nijak nedotýkalo, právě kvůli plesnivění. Případně to občasně otevřete a zkontrolujte, aby se tam plíseň nešířila, to by určitě nebylo dobře. Držím palce! I Vám krásné svátky 🙂 B.

  13. Milá Báro…
    děkuji:-)
    Jen nevím., jak naskládat sušenky do dózy tak,aby se jich pak jablko nedotýkalo…nicméně poslední dávku jsem dělala z másla (domácí čerstvé) a kokosáku (předtím jen z kokos oleje) a představte si, že ani po týdnu skladování mi v obou dózách chytily sušenky plíseň…:-( Předtím se mi nestalo . Nevím, je-li to tím máslem nebo skladováním bez přístupu vzduchu?
    Poradíte?
    Janina

    1. Jani, normálně naskládám komínky sušenek a na jedné straně nechám místo na jablko. S tou plísní nevím, ono je to ošemetné, stačí jakákoliv nečistota a už to v tom jede, takže to mohlo být tím, samozřejmě to vlko tomu nepřidá a je možné, že to třeba s máslem trošku vlhčí bylo, těžko říct. Určitě by tomu prospěla i chladnější teplota, zkusila bych to šoupout do spíže a nebo i ven 🙂 B.

      1. Milá Báro.
        Děkuji:-) Sušenky byly ve spíži a zvláštní je, že plíseň chytla všechny, ač byly na třech různých místech v nádobkách od Melty a bez jablíčka… Bylo by lepší nechat neúplně uzavřít nádobu-bojím se, že budou tvrdé.
        Janina

  14. Tak to vam teda pekne dekuju…. udelala jsem susenky na zkoušku. Po upečení jsem je dala la mrizku, aby vychladly.nestihly to 😀 priste dam jen méně cukru, jinak jsou vyborne!!!

  15. Dobrý den, skvělý recept, těsto je srandovně gumové, skvěle se s ním pracuje. Nahradila jsem cukr medem a nebyl žádný problém. Jen se chci zeptat, jestli mají být po upečení měkké. Když jsem nechala déle, tak už hnědly, byly sice křupavější a chutnější, ale hnědé. Jenže jak jsou měkkoučké, tak si nejsem zas jistá jestli jsou upečené. Díky,Jana.

    1. Ano Jani, já je dělám spíše měkké a růžové, aby to děti neměly příliš tvrdé. Jestli Vám ale chutnají víc propečené, určitě nevidím problém 😉 B.

  16. Pěkný večer, další nádherné sušenky. Určitě vyzkouším.
    Nezkoušela jste je třeba slané? Vypustit cukr, přidat třeba sýr, bylinky… S řepou by to nemuselo být marné.

    1. Jani nezkoušela, ale jak říkáte, nezní to vůbec marně, vyzkoušejte jestli budete mít chuť experimentovat a dejte vědět 😉 B.

  17. Sušenky jsou výborné. Řepu jsem použila čerstvou, bez vaření. Rozmixovala jsem ji předem s rozpuštěným máslem dohladka. Jinak podle receptu. Děkuji za bezva inspiraci.

    1. Super, moc díky za vyzkoušení v syrovém stavu a zprávu, že to funguje – bude se určitě hodit i dalším maminkám 🙂 A děkuji za pochvalu 🙂 B.

  18. Dobry den Baro,

    potřebovala bych tyto sušenky upéct z bezlepkove mouky, nemate prosim zkusenost jaky pomer mouky a repy (delam bez cukru) ?

    Moc dekuji.

    Pekny den.

    Misa

    1. Míšo to bohužel nemám, budete to muset vzít jako experimentální výzvu 😉 Asi bych nezůstala u jedné a dala kombinaci více druhů, ale nemám s bezlepkovým pečením tak bohaté zkušenosti, abych Vám mohla dobře poradit, je mi líto. Každopádně budu ráda, i kvůli ostatním, když nám dáte vědět, jak se experiment podařil. Díky, B.

  19. Dobrý den, je, prosím, možné v receptu použit namísto másla např. Heru? Děkuji!

    1. Dobrý den Šárko, principielně to nejspíš možné je, ale já tyto levné a nekvalitní náhražky nepoužívám z důvodů nutričních. B.

  20. Výborné sušenky, dekuji za recept. Místo másla jsem dala ghí a cukr úplně vynechala. Sušenky mi přišly sladké tak akorát. Za mě cukr zbytečné přidávat.

    1. Pavli jasně, já recepty píšu tak, aby chutnaly i “běžným” dospělým, nicméně kdo sladí méně nebo ještě lépe vůbec, může si uzpůsobit. Určitě v tom máte můj souhlas a podporu, díky za zpětnou vazbu. 🙂 B.

  21. Výborné je pro odrostlejší strávníky přidat strouhanou pomerančovou kůru. K hezkému vzhledu a dobré chuti i pěkně voní.

    Se skladováním si nemusím dělat hlavu. Zmizí v cuku letu.

  22. Díky, díky, díky 😁. Koupila jsem červenou řepu synkovi a jelikož ji ja nemusím tak jsem přemýšlela jak ji dolikvidovat aniž by ji chudák musek jíst týdny 😂. Narazila jsem na Váš recept. Sice staršího data ale to mi neva. Ještě nevím jak mu budou chutnat (moc na sladké neni stejně jako jeho bráška a jejich otec 🙈😂, což ja nechápu já sladké mohu jakékoliv) páč jsem je teprve dopekla zatímco všichni spí. Vím ale jistě, že mě chutnají moc 😁. Už těsto jsem uždibovala, a to jak jsem psala řepu nejím😁. Ještě jednou díky, budou zařazeny do mého domácího receptáře.

    1. Jani, bezva, to mám radost, že vás sušenky zaujaly. Třeba se přes ně naučíte přijít řepě na chuť – měla jsem to stejně. 🙂 B.

  23. Díky, za tenhle web. Mám ho v záložkách a vařím z něj pravidelně. Dnes jsme dělali s tříletým synem tyhle sušenky. Potřebovala jsem nějakou svačinu, o kterou se dá podělit. Těsto je úžasné. Kam se hrabe modelína. Syna bavilo vykrajovat. Barva krásná. Díky

  24. Tyhle sušenky jsou prostě nej, se synem (skoro 6let) je pečeme často. Je to společná zábava, za chvíli je bude umět udělat skoro sám 🙂 moc díky za recept!

  25. Také nám moc chutnají, dělám s čekankovým sirupem a na doporučení kamarádky přidávám dvě lžičky chia semínek, krásně tam po upečení křupkají 🙂

    1. Simčo, super nápad, určitě jsou pak i krásně puntíkované. Díky za tip. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *