Cheesecake s vločkovým korpusem (od 1 roku)

Šly jsme s Kájou do lesa na houby. Jenže tam skutečně houby roste. Přinesly jsme ale aspoň hromadu ostružin, které jsme přetvořily v tenhle srdíčkový dezert. Ať už s nimi nebo bez nich, doufám, že i vám bude chutnat 🙂

Na formu o průměru 24 cm (určitě půjde i o něco jiný rozměr).

Korpus:

  • 250g (2 hrnky) ovesných vloček
  • 100ml mléka
  • 100g přepuštěného másla (jistě půjde i klasické)
  • 60g krystalového cukru

Tvarohové těsto:

  • 500g (2 vaničky) tvarohu
  • 250g (1 kelímek) ricotty
  • 2 vejce
  • 60g krystalového cukru
  • 150g ostružin (nebo jiného ovoce)

Vločky nejdříve nahrubo pomelte. Myslím si, že to není úplně nutné, proto pokud nemáte na čem nebo máte vločky jemné, můžete tento krok vynechat a recept by měl snad fungovat stejně, ale pro lepší udržení konzistence těsta mletí doporučuju. Smíchejte se změklým ghíčkem nebo máslem, přidejte cukr a mléko a vzniklé kašovité těsto rozprostřete do pečícím papírem vystlané dortové formy. Konzistence se nebojte, vločky mléko během pečení vypijí a udělají korpus. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a 15 minut předpečte.

Mezi tím si připravte tvarohové těsto. Smíchejte vaničkový tvaroh, ricottu, vejce a cukr. Ostružiny opláchněte a rozmixujte na pyré, které propasírujte přes sítko tak, abyste se zbavili pecek. Tvarohové těsto nalijte na předpečený korpus (na vychladnutí čekat nemusíte, jen buďte opatrní, abyste se o formu nespálili) a na něj nalijte ovocné pyré. Můžete buď jako já dělat kolečka, která pak tahem špejle v jednom směru přetvoříte na srdíčka, nebo můžete cik-cak tahy vidličkou vytvořit “barevnou bouři”, a nebo si zkrátka najděte vlastní způsob uměleckého vyjádření 🙂

Postup tvorby srdíček

Pečte stále při 180°C dalších 45 minut, ideálně v dolní části trouby. Pokud vám trouba peče více, překryjte formu shora alobalem, abyste si koláč nespálili. Před vytáhnutím z formy a podáváním nechte dobře vychladnout.

Dětská specifika:

Stejně jako většinu dezertů, řadím i tento už z principu do kategorie od 1 roku.
Tvaroh je doporučován od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny. O ricottě platí totéž.
Mléko po tepelné úpravě od 1 roku, stejně jako celé vejce.
Ovesné vločky by v malém množství mělo umět strávit dítě okolo třičtvrtě roku věku.
U ostružin pozor na obsah hůře stravitelných pecek a také alergickou reakci.

jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

18 komentáře - “Cheesecake s vločkovým korpusem (od 1 roku)”

  1. A péct v troubě s kastrůlkem vody jako klasický cheesecake? Nechat vychládat nějak v troubě speciálně..? Děkuji :-))) Recept mě nadchnul, já přinesla z lesa borůvky.. 🙂

    1. Petro, není potřeba nic speciálního, co není v receptu popsáno. Kastrůlek tomu tedy určitě neuškodí, ale nedávala jsem. Žádné speciální chládnutí taky není potřeba, prostě vyndat ven a po chvíli klidně do lednice 🙂 B.

  2. dobrý den mohu se zeptat jaký tvaroh? Jestli polo/nízko nebo tučný ? Předem moc děkuji za radu

    1. Dětem Petruš nejlépe plnotučný. Jinak to ale bude fungovat určitě i z polotučným. Nízkotučné výrobky dětem ne 🙂 B.

  3. Zdravím, recept mě velmi zaujal. Jen mě překvapilo použití klasického cukru v jinak zajimavém receptu. Použití vloček na korpus jsem ještě neviděla. Určitě vyzkouším, ale osladím rýžovým sirupem. Děkuji za recept 🙂

    1. Moniko, ono to ani s těmi sirupy není žádná velká výhra, mnohé z nich obsahují vysoký podíl fruktózy a škodí třeba i více než bílý cukr. Je to o přístupu každého, rozhodně Vám to neberu, prostě si cukr nahraďte za alternativu, která je přijatelná pro Vás. Dejte vědět jak se podařilo a jak chutnalo 🙂 B.

  4. Dnes jsem ho dělala. Jen do naplne jsem dala 1 tvaroh a 1 ricottu(víc jsem zrovna neměla) a dala ještě kapku vanilkového extraktu,k tomu množství jsem upravila poměr ostatních surovin na velikost malé dortové formy a super! Vločkový základ prijemne překvapil. Určitě upecu zase! děkuji

  5. Zdravím, dnes jsem zkoušela cheesecake s datlovým sirupem místo cukru a jsem docela nadšená. Dokonce i dcerka si na něm moc pošmákla a to není velký jedlík…Marta

    1. Verčo, já otázku cukru asi jako jedinou nehodnotím, je to na každém rodiči, kdy svému dítěti cukr dopřeje a ani bych se neměla o co přesně opřít, není na to žádná jednotná tabulka. Takže toto nechávám na zvážení, stejně jako alternativy ke slazení. O něco zdravější slazení jistě existuje, ale pořád je to slazení a hlavně – vzhledem k dětem na jednotlivá moderní sladidla zpravidla nejsou žádné výzkumy, takže si tu netroufnu doporučovat třeba xylitol nebo stévii, protože si nemůžu být jistá, že to není jen móda, která pak bude nějakými výzkumy a zkušenostmi zase vyvrácena, jestli mi rozumíte. Každý dle svého zkrátka 🙂 B.

      1. Barboro naprosto s Vámi souhlasím co se týká cukru.
        Obecně panuje názor o tom jak moc je škodlivý, ale je to vždy o množství a načasování. Alternativní sladidla ( sirupy, med..) jsou pořád jednoduché sacharidy ( =”cukry”) jen mají přidanou nutriční hodnotu vit,min,vlákniny..
        S radostí používám med i sirupy a chutnají nám, ale klidně s mírou osladím i cukrem. Sladidla pro děti ve mě taky vyvolávají nedůvěru ( módní vlna jak říkáte..) a to sama sobě často sladím sukralosou a nedokážu odolat ( jsem ráda, že už ne cyklamát a aspartam..), ale dětem nedávám. Máte skvělé recepty, už mám sepsaný seznam co vyzkoušet 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *