Sumeček na šalvějovém másle (od 1 roku)
Sumeček africký (nebo také keříčkovec) je sladkovodní ryba, která v poslední době zaznamenává vysoký nárůst v oblibě. A není se čemu divit, je to ryba jemná, lahodná, bez typického zápachu a také poměrně tučná, což jí přidává nejen na chuti, ale i kvalitě z pohledu mastných kyselin. Pro děti je skvělá v tom, že kosti obsahuje spíše jen výjimečně a nemá dokonce ani šupiny. Tento recept je navíc geniálně jednoduchý a dává vyniknout lahodné jemnosti této ryby 🙂
Na 3 porce:
- 3 porce sumečka (hodí se i jiná bílá ryba)
- 2 vrchovaté lžíce ghí (přepuštěného másla)
- 5 velkých lístků šalvěje
- sůl dle chuti
Rybu osolte, více kořenit již nepotřebuje, protože žádanou chuť jí dodá šalvějové máslo. V pánvi rozpusťte dvě vrchovaté lžíce ghíčka (funguje samozřejmě i klasické nepřepuštěné máslo, to se ale přepaluje, což rozhodně není zdravé) a vhoďte do něj nasekané lístky šalvěje. Vložte rybu, kterou v něm pozvolna osmažte, a během smažení ji šalvějovým máslem ještě polévejte. Servírujte ji opět přelitou máslem, třeba s bramborovou kaší, nočky nebo kuskusem.
Dětská specifika:
Ještě toho sumečka chytit 🙂 jinak souhlasím – v jednoduchosti je síla.
Musim souhlasit, sumecek je vyborna ryba, nedavno jsem ho objevila a od te doby je to u nas ryba cislo jedna.
Mohu se zeptat, zda má kosti? Děkuji
Lenko, nemá právě 😉 A přesto má dobrou nutriční hodnotu 🙂 B.
Díky za SKVĚLÝ recept! Takové boule za ušima z rybího jídla dcera (2r) ještě nikdy neměla 😀 Jen tak dál. Váš blog je super a kuchařky skvělým dárkem pro kamarádky maminky 🙂
Jéé moc děkuju Pavli, mám velkou radost 🙂 B.