Celozrnný makový koláč (od 2 – 3 let)

IMG_9783Koláč z celozrnné mouky s pořádnou poctivou vrstvou makové náplně. Ozdrobte ho dle vlastní fantazie, třeba i takto velikonočně 🙂
Na koláč:

  • 3 hrnky hladké celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
  • 60g másla
  • 40g kokosového oleje (můžete nahradit plně máslem)
  • 1 hrnek mléka
  • 30g moučkového cukru

Na náplň:

  • 120g mletého máku
  • 50g moučkového cukru (nebo jinak dle chuti - vyzkoušejte)
  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 středně velká jablka
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

Máslo a kokosový olej rozpusťte, přidejte vlažné mléko, rozmíchejte prosátý cukr a postupně zapracujte mouku. Hotové těsto dejte chladit do lednice, zatímco si připravíte náplň.
IMG_9766 (2)
Mák smíchejte s prosátým cukrem, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka a kapku rumu pro vůni. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí v kaši, přibližně deset minut. Poté nechte vychladnout.
IMG_9741
Z těsta odeberte přibližně jednu čtvrtinu, zbylou část rozválejte na placku o velikosti pečící formy (moje má průměr 26cm, ale určitě vám těsto vyjde i na mnohem větší formu). Nezapomeňte vytvořit i okraj po stranách. Dno propíchejte na několika místech vidličko, aby se těsto nevzdouvalo. Poté přidejte vychladlou náplň.
Ze zbylé části těsta vyválejte placku o výšce přibližně 0,5cm a vykrajujte libovolné tvary, které položíte na těsto. Já jsem dělala koláč jako velikonoční, proto jsem zvolila kuřátka a čtyřlístky.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 30 minut – dozlatova.

Dětská specifika:

mák je alergen, navíc náchylný k plísním a žluknutí a také je hůře stravitelný, proto se doporučuje dětem až přibližně od 2 let.
taktéž celozrnná mouka je hůře stravitelná

jablkamlsáníod 3 letsvačiny

6 komentáře - “Celozrnný makový koláč (od 2 – 3 let)”

  1. Právě jsem dopekla a je moc dobrý. Jen těsto mi zbylo ještě na jeden! 🙂 Nahoře jsem koláč pokladla švestkami, bála jsem se, aby nebyl suchý, ale obava to byla zbytečná, je krásně šťavnatý. Díky za recept!

    1. Simon, asi máte trošku jinou formu, ale až budu péct příště, pro jistotu zkontroluju. Zkuste z těsta třeba sušenky, nebo ho použijte jako základ na nějaký quiche či jiý koláč 😉 Díky za pochvalu 🙂 B.

  2. Nejlepsi kolac z celozrnneho testa, co jsem kdy jedla. Chutna i manzelovi a ten je nejaky kolacovy znalec😉

  3. Milá Báro, jaký objem má Váš “hrnek” na přípravu tohoto koláče, prosím?
    Mimochodem, velký dík za mnoho receptů na skvělé polévky a hlavní jídla pro děti. Mám štěstí, že náš dvouletý jedlík stejně jako jeho rodiče sní s chutí úplně vše (miluje i všechno ovoce a zeleninu, krade taťkovi dokonce kysané zelí, no to se musí vidět…), takže nemusím nikde nic schovávat, ale moc ráda tu chodím pro inspiraci. Ať se Vám i nadále daří!

    1. Alenko, ani nevíte, jak vám to závidím, ale zároveň i přeju. Těší mě, že i přesto jsem vám inspirací, děkuji. 🙂 Co se týče měření, když se řekne “hrnek”, standardně se tím myslí klasický čtvrtlitrový, tedy 250 ml. A tak je to i v případě tohoto receptu, ale máte pravdu, že by možná bylo záhodno to přepracovat na přesnější gramáž. Tak snad časem. 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *