24. 3. 2016
Kefírové lívance se Šmakounem a cizrnovo-avokádovou “nutellou” (od 2 let)
Jak to tak bývá, mělo to být původně něco jiného. A jak to tak bývá, je dobře, že to nakonec dopadlo přesně takto. Byla to totiž dobrota 🙂
- 2 kolečka (1/2 balení) libovolného Šmakouna (použila jsem brusinka-goji)
- 200ml kefíru
- 80g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
- 1 vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Na “nutellu”:
- 1 zralé avokádo
- 1 zralý banán
- půl plechovky cizrny
- 2 lžíce kakaa
- případně sladidlo dle chuti (použila jsem datlový sirup)
Příprava lívanců: Šmakouna nalámejte na menší kousky a v mixeru společně s jedním vejcem rozmixujte na kaši. Poté přidejte zbylé ingredience a vymixujte hladké lívancové těsto. Pokud by bylo potřeba, přidejte více mouky nebo kefíru na správnou konzistenci. Pozvolna smaže malá kolečka, na mé nepřilnavé pánvi to jde zcela bez tuku.
Krém připravíte rozixováním cizrny, avokáda a banánu společně s kakaem. Banán má poměrně dobrou sladivost, přesto pokud to považujete chuťově za potřebné, doslaďte ještě libovolným sladidlem.
Dětská specifika:
Šmakoun je podle mého názoru občasně vhodný pro děti od 1 roku
kakao je tabulkově řazeno v kategorii od 2 - 3 let, ale kvalitní (ideálně v kvalitě raw) bych se nebála podat ani o něco dříve