Boloňská omáčka (od 1 roku)

Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel.

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 300g mletého masa
  • 50ml červeného vína
  • 1 plechovka rajčat (nebo odpovídající množství čerstvých, oloupaných od slupky)
  • sůl, pepř, bazalka
  • olej dle potřeby
  • můžete přidat i celer

Na oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě “rozmašírujeme”, aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více, ale to už bychom byli v kategorii dospělých 🙂 ). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Pokud omáčku necháte v hrnci jen velmi mírně bublat a občas ji promícháte, můžete ji takto vařit i několik hodin. Čím déle ji vaříte, tím intenzivnější chuť získává.

Dovařenou omáčku závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.

Dětská specifika:

Rajčata jsou alergen a doporučuje se je zařadit až po prvním roce věku. Můžete je vyzkoušet i o něco dřív, ale případnou reakci si pohlídejte a vyvarujte se dalších alergenů ve stravě v následujících 3 dnech. Citlivějším dětem doporučuju pečlivě oloupat a vybrat zrníčka.
Cibule je taktéž vhodná až od 1 roku, a to ze stejných důvodů jako rajče
Mám za to, že alkohol se z vína vypaří, ale pokud se bojíte, prostě jej nahraďte vodou nebo vývarem.

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlahovězí masokuskusmleté masood 1 rokuod 3 letrajčata

15 komentáře - “Boloňská omáčka (od 1 roku)”

  1. S klidnou duší můžu říct, že už jsem se něco receptů na boloňskou navařila a tento je zatím top. I roční mrňous to s chutí jedl, což u něj hraničí se zázrakem 🙂

    1. Dobrý den, moc děkuji. 🙂 Třetí kniha vyjde na jaře, jen bude trošku jiná – na vaření v pomalém hrnci. Mě to s ním moc baví a na trhu taková kuchařka zoufale chybí, tak snad bude mít úspěch. Pak se samozřejmě zase ráda vrátím k dětským receptům. 😉 B.

  2. Moc prosím, jak dlouho se na pánvi mleté maso dělá v nejkratším čase? Nikdy nevím, aby to bylo opravdu dost. Děkuji

    1. Sylvi, to opravdu nedokážu přesně říct, záleží i jak budete mít velké kusy. Prostě ho opečte tak, aby bylo ze všech stran zatáhnuté, a pak můžete pokračovat. Omáčku budete vařit dlouho, maso se dodělá i kdyby bylo při smažení ještě syrové, opravdu se není čeho bát. 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *