Boloňská omáčka (od 1 roku)

Boloňská omáčka je moje oblíbená. Skládá se jen z pár surovin, je jednoduchá na přípravu a dá se s ní přímo čarovat. Dáte si ji do špaget, zapečete s lasagnemi nebo bramborami, nacpete ji do tortily nebo palačinek, smícháte s kuskusem nebo položíte na topinku. Z jednoho základu máte hned několik různých jídel.
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 300g mletého masa
- 50ml červeného vína
- 1 plechovka rajčat (nebo odpovídající množství čerstvých, oloupaných od slupky)
- sůl, pepř, bazalka
- olej dle potřeby
- můžete přidat i celer
Na oleji lehce osmahneme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Po chvíli přidáme mleté maso, které v pánvi pečlivě “rozmašírujeme”, aby se snadněji opeklo ze všech stran. Společně orestujeme dozlatova a podlejeme červeným vínem (správně se dává vína mnohem více, ale to už bychom byli v kategorii dospělých 🙂 ). Jakmile víno trošku zasyčí a odpaří se alkohol, přidáme nasekaná rajčata a necháme společně dusit, dokud se neodpaří voda. Pokud omáčku necháte v hrnci jen velmi mírně bublat a občas ji promícháte, můžete ji takto vařit i několik hodin. Čím déle ji vaříte, tím intenzivnější chuť získává.
Dovařenou omáčku závěrem ochutíme solí, pepřem a bazalkou, můžeme použít také muškátový oříšek, pesto nebo česnek, abychom omáčce trošku změnili chuť.
Skvela jednoducha omacka 👍
A o tom to přesně je, Evi! Díky za zprávu 🙂 B.
Dnes jsem boloňskou dělala poprvé a je výborná. Miluju Vaše recepty 🙏
Baru, díky moc! Jsem ráda, že vám chutná 🙂 B.
S klidnou duší můžu říct, že už jsem se něco receptů na boloňskou navařila a tento je zatím top. I roční mrňous to s chutí jedl, což u něj hraničí se zázrakem 🙂
Hehe, moc děkuji za pochvalu, Aničko. 🙂 B.
Dobry den,omacka je vazne top!
Muzu poprosit o radu,zdali mohu zamrazit?
Diky moc!
Dobrý den, zamrazit úplně klidně můžete, taky to někdy dělám. 😉 B.
Dobrý den, zamrazit úplně klidně můžete, taky to někdy dělám. 😉 B.
Mate uzasne recepty, uz by to chtelo treti knihu 🙂
Dobrý den, moc děkuji. 🙂 Třetí kniha vyjde na jaře, jen bude trošku jiná – na vaření v pomalém hrnci. Mě to s ním moc baví a na trhu taková kuchařka zoufale chybí, tak snad bude mít úspěch. Pak se samozřejmě zase ráda vrátím k dětským receptům. 😉 B.
Moc prosím, jak dlouho se na pánvi mleté maso dělá v nejkratším čase? Nikdy nevím, aby to bylo opravdu dost. Děkuji
Sylvi, to opravdu nedokážu přesně říct, záleží i jak budete mít velké kusy. Prostě ho opečte tak, aby bylo ze všech stran zatáhnuté, a pak můžete pokračovat. Omáčku budete vařit dlouho, maso se dodělá i kdyby bylo při smažení ještě syrové, opravdu se není čeho bát. 🙂
Rychle, vyborne.
Jen misto plechovky davam passatu 😉
Dekuji🌸
Jasně, taky možnost. 🙂 Díky za pochvalu. 🙂 B.