Blesková vločková polévka (od 7 měsíců)

IMG_2502 (1)Zapomeňte na hmotu bez chuti ze školní jídelny a udělejte si tuto populární polévku doma – pořádně, poctivě a hlavně rychle. Je připravená v metelesku blesku, u dětí oblíbená a navíc bohatá na vlákninu.

Na 2 – 3 porce:

  • 1/2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • libovolná další zelenina na malé kousky (např. petržel, pórek, růžičková kapusta, brokolice,...)
  • 1 malý brambor
  • 1/2 litru vývaru
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • olej dle potřeby
  • sůl a drcený kmín dle chuti

Cibulku nakrájíme najemno, mrkev nastroháme nahrubo, brambory nakrájíme na drobné kostky, stejně tak zpracujeme na drobné kousky i další vybranou zeleninu. V hrnci rozehřejeme trošku oleje, na kterém zeleninu včetně brambor krátce opečeme. Až začne zlátnout, přihodíme dvě hrsti vloček, krátce zapražíme, osolíme a okmínujeme, a poté podlijeme vodou nebo vývarem (dělám si tento domácí). Společně dovaříme do měkka.

IMG_2526 (1)

Když do polévky nedáte brambor, stačí ji vlastně jen prohřát, protože nebudete muset čekat, až brambor změkne. Zároveň ale je žádoucí vločky krátce povařit, pomáhá to lepší stravitelnosti.

Dětská specifika:

Polévka je vhodná i pro nejmenší děti, a to od zavedení lepku (ovesné vločky). U takto malých dětí to ale s jejich množstvím nepřehánějte, dejte jim spíše více polévky a zeleniny, a jen střídmě vloček, abyste jejich trávení zbytečně nezatížili.
Dětem do 1 roku vynecháme sůl.
Zeleninu můžete volit různou, dle věku dítěte a toho, co jste již vyzkoušeli.

bezmléčnébrokolicecuketado 1 rokudýněkapustakvětákpolévkyrecepty našich babiček

4 komentáře - “Blesková vločková polévka (od 7 měsíců)”

  1. V čem jsou prosím ovesné vločky nevhodné, zatěžující trávení? Chtěla bych udělat ovesnou kaši pro 9m dítě. Pokud jen kvůli lepku, dají se koupit i bezlepkové (oves přirozeně neobsahuje lepek, ale vločky jsou jím při výrobě kontaminované).

    Děkuji za odpověď:)

    1. Vločky jsou ve své podstatě celozrnná potravina, či jak to říct. Prostě se to tráví dlouho a hůře a mnohé děti z toho bolí bříško. Osobně bych hned vločkovou kaši nevařila, ale jen bych přidala vločky do nějaké lépe stravitelné zavedené kaše (např. rýžové). Vždy po částech, poprvé třeba lžičku, příště dvě… Až postupně najedete na čistě vločkovou kaši a trávení si zvykne. 🙂 B.

  2. Dobrý den. Tuto polevku s ovesnymi vlockami delam moc rada a celkem casto. Vsem chutna. Protoze pohanku muj syn ani manzel nemusi, dlouho se mi tu valely pohankove vlocky, tak jsem je tam dnes zkusila propasovat misto ovesnych a asi jak se zaprazili, tak ztratily typickou pohankovou chut a kluci si niceho nevsimly😁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *