Bezový sirup

IMG_6681 (1)

Ač jinak se u nás pije klasická kohoutková a nebo čaje, u tohoto sirupu činím každoročně výjimku. Je náš nejoblíbenější, milujeme jeho chuť i vůni a rádi si ho se začátkem léta dopřáváme.

Na 2 litry sirupu:

  • cca 20 bezových květenství
  • 1 litr vody
  • 1kg krystalového cukru
  • 15g kyseliny citronové
  • 1 citron (ideálně bio)

Uvedené množství ingrediencí je na 2 litry sirupu, samozřejmě jej můžete znásobit podle toho, kolik květů máte nebo kolik sirupu si chcete vyrobit do zásoby. U nás to tedy u dvou litrů nikdy nekončí 🙂

Vodu nejdříve převařte, poté odstavte a počkejte, až zpátky vychladne. Mezitím si očistěte bezová květenství. Namočte je do dřezu nebo vany a zlehka operte, a nebo opláchněte pod velmi mírným proudem tekoucí vody. Sice tím přijdete o část pylu, který dělá sirup sirupem, ale zase se tak zbavíte nežádoucích hmyzích kamarádů. Omytá květenství namočte do vychladlé převařené vodyn a přidejte na plátky nakrájený citron. Máte-li v kvalitě bio, nemusíte ho loupat od kůry, pokud bio nemáte, nejdříve jej oloupejte (třeba škrabkou na brambory). Vše nechte 24 hodin louhovat.

IMG_6291

Po této době vyluhovanou vodu slijte přes pláténko, kávový filtr a nebo klasickou látkovou plenu. Můžete použít i jemný cedník, ale přes něj občas nečistoty projdou, proto je látka nejlepší volba. Pořádně vymačkejte a dostaňte výluhu do hrnce co nejvíce.

Tekutinu zahřejte na teplotu těla (okolo 40°C) a rozpusťte v ní cukr a kyselinu citronovou. Pokud by se vám tvořila na povrchu pěna, zkuste jí co nejvíce sesbírat. Až se všechen cukr rozpustí, slijte do připravených a dobře vyvařených lahví a zavíčkujte.

Nejlépe se lahve vyvařují ve velkém hrnci, kde je zalijete vroucí vodou a necháte pár minut vařit. Tentýž postup můžete udělat i na hlubokém plechu v troubě. Pokud se vám do ničeho z toho lahve k vyvaření nevejdou, použijte alespoň nejvyšší stupeň mytí v myčce. Sice nedosahuje teploty bodu varu, ale pořád je zde voda daleko teplejší, než kolik snese lidská ruka při klasickém mytí. Vyvařené lahve můžete ještě vypláchnout alkoholem – nalijte, zavřete a pořádně protřepejte tak, aby se líh dostal i do hrdla a víčka. Přelijte do další lahve a takto vypláchněte všechny. Až lahve sirupem naplníte, můžete trošku alkoholu kápnout i na samotnou hladinu sirupu – tím jej konzervujete od okolních nečistot. Nejlepší je používat neutrální líh, jako je například vodka, případně slivovice.

Pokud dodržíte maximální hygienu, je nepravděpodobné, že by se vám pak sirup kazil. Dobře ochráněný vydrží klidně do další sezóny. Skladujte v chladu a temnu, ideálně ve sklepě.

IMG_6724 (1)

Tento sirup je vařen tzv. “za studena”, neprochází totiž varem. Zachovává si tím více cenných látek, na druhou stranu je ale poté více náchylný a snáze se kazí. Pokud si budete chtít trvanlivost maximálně pojistit, můžete udělat variantu převařenou – kdy bodem varu prochází i samotný sirup, ne jen voda, do které ho louhujete.

Principielně u sirupů platí poměr “kolik vody, tolik cukru”. Budete-li tedy vařit jakýkoliv jiný sirup, můžete se odrazit od tohoto receptu, a zachováte-li výše uvedené pravidlo, bude vám tekutina krásně “sirupovat”. K přípravě můžete samozřejmě použít i cukr třtinový, sirup bude mít pak zlatavější barvu. Fungovat by měly i další konzistencí podobné náhražky cukru, jako je např. panella nebo březový cukr, ale nemám to osobně vyzkoušeno.

Kyselinu citronovou do sirupu dávám kvůli konzervaci – je to právě ona, která vám pomůže, aby sirup vydržel do další sezóny. Koupíte ji dnes již běžně v každém supermarketu, případně i v drogeriích a mezi pomůckami pro zavařování. Její množství v receptu si můžete i regulovat směrem nahoru – tedy pokud máte rádi sirup kyselejší, můžete jí přidat více. Směrem dolů ubírat nedoporučuji, sirup by se mohl kazit. Kyselinu citronovou lze i vynechat úplně (kyselost v tomto případě můžete nahradit šťávou z citronu), pak je ale dobré sirup uchovávat v lednici a mít ho k okamžité spotřebě.

Bezové květy sbírejte nejlépe na místech, kde není rušná doprava, velký provoz a mnoho pejskařů. Z tohoto důvodu sbírejte květy spíše od úrovně svých očí, ne u země. Nejlepší doba pro sběr je kolem poledne, kdy jsou květy nejvíce otevřené slunci, a taky v sušších obdobích, aby pyl nebyl spláchnutý deštěm.

Při výrobě sirupu můžete experimentovat a zkoušet přidávat i jiné suroviny či různé příchutě. Zkuste ho například s limetkami, meduňkou, mátou nebo zázvorem.

IMG_6707 (1)

Dětská specifika:

Zařazení tohoto sirupu nechávám bez dětského komentáře. Je věcí každé maminky, kdy se rozhodně sladké nápoje zařadit do jídelníčku dítěte a také jak často tomu pak bude. Osobně doporučuji naučit dítě pít čistou vodu či neslazené čaje a sirupy používat jako léčivo nebo občasné zpestření. Rozhodně bych nedoporučila dítěti do 1 roku, ideálně bych se sladkými nápoji však vydržela ještě déle.

ostatnírecepty našich babiček

9 komentáře - “Bezový sirup”

    1. Míšo, lednice je ideál, ale stačí třeba i někde ve spíži, pokud tam nemáte vysloveně horko. Pokud na to nemáte místo a potřebujete to nechat v teple, nasypte tam kyselinu citronovou rovnou – pak je to v bezpečí 🙂 B.

      1. Dobrý den, právě jsem nalila sirup do láhvi, měla jsme 3 litry vody a 3 kg cukru a mám “jen” 5 litru sirupu.. kam se mi ten litr ztratil? Snad jsem něco neudělala špatně. Diky za odpověď.

        1. Míšo, je to uvedeno řádově, a i trošku záleží, kolik se toho třeba odpaří (jak to vaříte, jak to skladujete atd.). Určitě jste nic špatně neudělala, nechte si chutnat. 🙂 B.

        2. 3kg krystalů čehokoliv neznamená, že to budou po rozpuštění 3 litry tekutiny ! Jednoduchá fyzika. I těch 5 litrů celkově se mě zdá nějak moc.

Napsat komentář: Irena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *