Jablečný koláč s karamelem (od 1 roku)
Tenhle recept koloval jako video z BuzzFeedu a sdílelo ho několik mých kamarádek. Založila jsem si ho s tím, že ho někdy třeba vyzkouším, jenže od kamarádek chodily tak nadšené ohlasy, že jsem musela prostě hned. Teď už k tomu nemůžu říct nic jiného než: Ty ovace naprosto chápu! 🙂
Na koláč do malé dortové formy či formy na biskupský chlebíček:
- 3 větší jablka
- 2 vajíčka
- 1/2 hrnku cukru (můžete klidně i ubrat)
- 1/2 hrnku mléka
- větší ořech másla
- 3/4 hrnku hladké mouky
- ořechy dle chuti (použila jsem vlašské a pekanové, v originále jsou mandle)
Můžete vylepšit ještě karamelem:
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku smetany
- 1 větší ořech másla
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidejte mléko a mouku a nakonec lehce vmíchejte jablka, aby se v těstě obalila. Těstíčko je spíše řidší, ale nebojte, má to tak být. Vymažte formu máslem (nevysypávala jsem a vyklopit šlo krásně) nebo vystelte pečícím papírem, a směs do ní nalijte. Dětem od 2 – 3 let můžete shora ještě posypat ořechy. Pečte při 170°C asi půl hodiny, poté ještě překryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Koláč nechte dobře vychladnout předtím, než jej budete z formy vyklápět.
Do tepelně odolné misky nasypte cukr a máslo. Dejte na 2 minuty do mikrovlnky, kde směs zkaramelizuje. Opatrně promíchejte a ihned pomalu nalijte smetanu. Dobře rozmíchejte a máte karamelovou polevu 🙂 Tu nalijte na vychladlý dortík a můžete podávat.
Musím se přiznat, že tajemství karamelu v mikrovlnce mi zůstávalo až doposud skryto, takže jsem na to zírala opravdu jako zjara. Snad jsem to ani neměla zjistit, protože vyrábění karamelu na plotně mě dříve odrazovalo, tato varianta bez práce mě teď nutí zkoušet to pořád a asi to nebude to nejlepší pro moji linii :))
Originál anglickou verzi receptu najdete zde.
Dětská specifika:
Dobrý den Báro, chuťově je koláč perfektní, ořechy a karamel to celé krásně podtrhnou. Měla bych pár otázek 🙂 forma o průměru 26 cm je tedy asi větší, než Vaše, měla jsem koláč moooc nízký nebo chyba v provedení? A karamel v mikrovlnce se mi nepodařil i přes dva pokusy. Nejdříve jsem zkusila ztlumit výkon na 80 %, ale zdálo se mi, že to nic neudělalo, tak jsem minuty přidala, ale to už asi bylo moc, střed byl hnědý, takže po nalití smetany se některé částky hned zkaramelizovaly do hrudek. Máslo má být tedy spíše rozpuštěné než škvařené? Děkuji
Markét, já dělala do určitě menší formy než 26cm, takže v tom to určitě bude. Myslím, že je to jedno, jen je pak asi potřeba uzpůsobit tomu dobu pečení. S tím karamelem v mikrovlnce popravdě nevím, jak jsem se přiznala už v receptu, je to i pro mě dost novinka a nevěřila jsem, že to může fungovat. Asi bych zkusila během přípravy třeba dvakrát zastavit, promíchat a zase do mikrovlnky vrátit. Je možné, že některé mají třeba silnější výkon nebo soustředěný do jednoho místa a už to může dělat neplechu, tak bych se tímto postupem snažila tomu přepálení vyvarovat. Víc ale poradit neumím, taky to zatím vychytávám. Držím palce 🙂 B.
Kolac je luxusni. Dekuji za recept. Do 28cm dortove formy jsem zdvojnasobila suroviny. Cukr neni vubec potreba, pokud jsou sladka jablicka. Postacila velka lzice agavoveho sirupu (medu) a hrst nakrajenych hrozinek. Je mozno dat i lzicku skorice, je to pak uz takovy strudl, ale vyborny;-))). Jen se po nem zaprasilo.
Díky za vzkaz i tipy pro ostatní 🙂 B.
pokaždé se po něm jen zapráší 😀
Pode sladkostí jablíček ubírám cukru, zkoušela jsem dát i med a super.
Mám větší formu a koláč je nižší, ale vůbec nevadí 🙂 Dělám bez ořechů a karamelu protože ho jí moji malý satánci a i tak je výborný
Jsem ráda že chutná, díky za zprávu 🙂 B.
Bezva recept, diky, pouzila jsem plech na muffiny misto formy, med, panelu a spaldovou mouku a povedlo se skvele!
Super, díky za zprávu 🙂 B.
Nezkousela jste nekdy v bezlepkove variante? Dneska jsem zkusila s jahelnou moukou a nedopadlo to uplne podle predstav 🙁 Vetsina testa stekla ve forme dolu a vytvorila dole takovou vrstvu jako treba susenky s maslem u cheescaku. Nemate nejakou zkusenost? Ale jinak je to moc dobry, takze to jeste budu vyladovat 🙂 moc diky za recept!
Lído bohužel nemám, bezlepkové recepty nejsou mým primárním cílem a bezlepková mouka se chová prostě úplně jinak než lepková, takže bych s ní tímto způsobem nenahrazovala. Pokud chcete tip na bezlepkový koláč s jablky, zkuste tento. B.
Jablečný flan dělám pravidelně. Je výtečný a každý ho moc chválí. Jdu zkusit tento a uvidíme 😉
Prosím šlehate s cukrem celé vajíčka nebo jen žloutky? Vůbec mi dortík nenaskočil 😏. Použila jsem tedy špaldovou mouku, tak třeba to může být i tím. Je ale skvělý a ten karamel 😋.
Petro, on v podstatě naskočit nemá, je to takové hutnější a mazlavější, v podstatě vejce proložené těstem, žádný extra objem navíc to nedělá 🙂 B.
Taky mi nenaskočil, ale asi to tak má být. Chuťově je výborný jen malé ta konzistence nějak nesedí 🤔🤷♀️ Tak alespoň si zamlsám já:-)
Katko ano, je to takový “mazlavý” dortík, nevyskakuje. To se mi právě líbí, že je to něco zas jiného 🙂 B.
Dobrý den, myslíte že můžu zkusit místo jablek dát jahody? 🙂🍓 Pěkný den
Evi vůůbec netuším, ale asi proč ne? Zkuste experimentovat a dejte vědět 😉 B.
Dort je vyborny!!! Dekuji za recept. Karamel jsem dala do mikrovlnky na 30 vterin a vzdycky promichala. Takto 5x po sobe a povedl se ☺️
Jsem ráda, děkuji za zprávu! 🙂 B.
Fantastický! 🙂 Použia jsem špaldovou mouku a spotřebovala zbytky skořicového cukru.. Šťavnatý a lahodný zákuseček a přitom i dietní a zdravá verze moučníku 🙂
Peťo, jsem ráda, že vám chutnalo, díky. 🙂 B.