Bezlepkový arašídový koláč (od 2 – 3 let)

Měli jsme v obci sousedskou sešlost. Jako vstupné na ni obvykle nosíme nějaké to sladké pohoštění, které si pak mezi sebou různě ochutnáváme a vyměňujeme. Stůl bývá většinou plný tradičních buchet, bábovek a zákusků, a tak jsem se letos rozhodla jít na to trošku jinak a upekla tuhle bezlepkovou dobrotu. Je opravdu výborná, taková vláčná čoko-oříškovka 🙂

Na menší plech:

  • 2,5 hrnku arašídové mouky (nebo mletých arašídů)
  • 1 hrnek kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kakaa holandského typu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného ghíčka
  • 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte ghí a postupně zapracujte také arašídovou mouku, kakao a kypřící prášek. Poté těsto vylijte na plech vystlaný pečícícm papírem (nejlépe ho do plechu umístíte tak, že ho zmačkáte, namočíte v teplé vodě a vyždímáte). Pečte na 180°C přibližně 20 minut. Pro kontrolu můžete propíchnout špejlí a poznáte tak, zda už je koláč hotový. Před podáváním nechte vychladnout.

Dětská specifika:

Arašídy jsou společně s dalšími ořechy a semínky doporučovány od 2 - 3 let. Prvním z důvodů je alergennost, závažnějším problémem ale může být náchylnost k plísni a žluknutí.
Taktéž kakao je doporučováno od stejné věkové hranice.

bezlepkovébezmléčnémlsáníod 3 letsvačiny

13 komentáře - “Bezlepkový arašídový koláč (od 2 – 3 let)”

    1. Ne Peťo, na menší, zhruba polovina klasického rozměru plus mínus nějaký ten fousek navíc 🙂

    1. Žando, možná dalo, ale vyzkoušeno to nemám, takže to případně budete muset risknout jako experiment 🙂 Pokud do toho půjdete, určitě dejte vědět, jak se vydařilo – pro další. Díky, B.

  1. Naprosto božská záležitost! 🙂 Koláč jsem ještě vylepšila mraženými malinami a pokaždé marně přemýšlím, jestli jsem kdy jedla něco lepšího 🙂

  2. Paní Baru, chtěla bych se poradit.. Koláč jsem pekla třikrát, vyzkoušela jsem mleté arašídy i arašídovou mouku. Těsto mám po přidání prachů (mouka, kakao, kypřík) vždy velmi tuhé a výsledek je sice chuťově dobrý, ale ne vláčný, spíš suchý. Peču cca 12 min. Poradíte mi? Napadne Vás, co dělám špatně?;-) Děkuji.

    1. Míši, a dáváte ghíčko nebo spíš máslo? Možná některá ta složka více saje než ta, kterou používám já, u různých druhů mouk se to někdy stává. Tak zkusit přidat trošku tekutiny? Mléka nebo jogurtu třeba?

  3. Delikatesa!! Ta oříšková vůně se linula celým bytem. Ja jsem asi nic lepšího nejedla. To se povedlo a hlavně by měani nenapadlo dat misto mouky buraky. Fakt super záležitost. Ja jsem neměla ghi, tak jsem dala pul kostky masla a naredila to kefirem, pridala rozinky a vylila do babovkove formy. Ta oriskova chuť je ničím nepopsatelna… Diky

Napsat komentář: Michala Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *