Bezlepkový arašídový koláč (od 2 – 3 let)

Měli jsme v obci sousedskou sešlost. Jako vstupné na ni obvykle nosíme nějaké to sladké pohoštění, které si pak mezi sebou různě ochutnáváme a vyměňujeme. Stůl bývá většinou plný tradičních buchet, bábovek a zákusků, a tak jsem se letos rozhodla jít na to trošku jinak a upekla tuhle bezlepkovou dobrotu. Je opravdu výborná, taková vláčná čoko-oříškovka 🙂

Na menší plech:

  • 2,5 hrnku arašídové mouky (nebo mletých arašídů)
  • 1 hrnek kokosového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku kakaa holandského typu
  • 1/2 hrnku rozpuštěného ghíčka
  • 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte ghí a postupně zapracujte také arašídovou mouku, kakao a kypřící prášek. Poté těsto vylijte na plech vystlaný pečícícm papírem (nejlépe ho do plechu umístíte tak, že ho zmačkáte, namočíte v teplé vodě a vyždímáte). Pečte na 180°C přibližně 20 minut. Pro kontrolu můžete propíchnout špejlí a poznáte tak, zda už je koláč hotový. Před podáváním nechte vychladnout.

Dětská specifika:

Arašídy jsou společně s dalšími ořechy a semínky doporučovány od 2 - 3 let. Prvním z důvodů je alergennost, závažnějším problémem ale může být náchylnost k plísni a žluknutí.
Taktéž kakao je doporučováno od stejné věkové hranice.

bezlepkovébezmléčnémlsáníod 3 letsvačiny

11 komentáře - “Bezlepkový arašídový koláč (od 2 – 3 let)”

    1. Ne Peťo, na menší, zhruba polovina klasického rozměru plus mínus nějaký ten fousek navíc 🙂

    1. Žando, možná dalo, ale vyzkoušeno to nemám, takže to případně budete muset risknout jako experiment 🙂 Pokud do toho půjdete, určitě dejte vědět, jak se vydařilo – pro další. Díky, B.

  1. Naprosto božská záležitost! 🙂 Koláč jsem ještě vylepšila mraženými malinami a pokaždé marně přemýšlím, jestli jsem kdy jedla něco lepšího 🙂

  2. Paní Baru, chtěla bych se poradit.. Koláč jsem pekla třikrát, vyzkoušela jsem mleté arašídy i arašídovou mouku. Těsto mám po přidání prachů (mouka, kakao, kypřík) vždy velmi tuhé a výsledek je sice chuťově dobrý, ale ne vláčný, spíš suchý. Peču cca 12 min. Poradíte mi? Napadne Vás, co dělám špatně?;-) Děkuji.

    1. Míši, a dáváte ghíčko nebo spíš máslo? Možná některá ta složka více saje než ta, kterou používám já, u různých druhů mouk se to někdy stává. Tak zkusit přidat trošku tekutiny? Mléka nebo jogurtu třeba?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *