Bezlepkový arašídový koláč (od 2 – 3 let)
Měli jsme v obci sousedskou sešlost. Jako vstupné na ni obvykle nosíme nějaké to sladké pohoštění, které si pak mezi sebou různě ochutnáváme a vyměňujeme. Stůl bývá většinou plný tradičních buchet, bábovek a zákusků, a tak jsem se letos rozhodla jít na to trošku jinak a upekla tuhle bezlepkovou dobrotu. Je opravdu výborná, taková vláčná čoko-oříškovka 🙂
Na menší plech:
- 2,5 hrnku arašídové mouky (nebo mletých arašídů)
- 1 hrnek kokosového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku kakaa holandského typu
- 1/2 hrnku rozpuštěného ghíčka
- 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte ghí a postupně zapracujte také arašídovou mouku, kakao a kypřící prášek. Poté těsto vylijte na plech vystlaný pečícícm papírem (nejlépe ho do plechu umístíte tak, že ho zmačkáte, namočíte v teplé vodě a vyždímáte). Pečte na 180°C přibližně 20 minut. Pro kontrolu můžete propíchnout špejlí a poznáte tak, zda už je koláč hotový. Před podáváním nechte vychladnout.
Dětská specifika:
Děkuji za inspirace, moc pěkné 🙂
Díky za pochvalu 🙂
na asi jak velky plech … ten klasicky velky?
Ne Peťo, na menší, zhruba polovina klasického rozměru plus mínus nějaký ten fousek navíc 🙂
Dobry den, nedalo by se ghi nahradit kokosovym olejem? Dekuji
Žando, možná dalo, ale vyzkoušeno to nemám, takže to případně budete muset risknout jako experiment 🙂 Pokud do toho půjdete, určitě dejte vědět, jak se vydařilo – pro další. Díky, B.
Naprosto božská záležitost! 🙂 Koláč jsem ještě vylepšila mraženými malinami a pokaždé marně přemýšlím, jestli jsem kdy jedla něco lepšího 🙂
Hmmm to zní skvěle! Díky za pochvalu! B.
Paní Baru, chtěla bych se poradit.. Koláč jsem pekla třikrát, vyzkoušela jsem mleté arašídy i arašídovou mouku. Těsto mám po přidání prachů (mouka, kakao, kypřík) vždy velmi tuhé a výsledek je sice chuťově dobrý, ale ne vláčný, spíš suchý. Peču cca 12 min. Poradíte mi? Napadne Vás, co dělám špatně?;-) Děkuji.
Míši, a dáváte ghíčko nebo spíš máslo? Možná některá ta složka více saje než ta, kterou používám já, u různých druhů mouk se to někdy stává. Tak zkusit přidat trošku tekutiny? Mléka nebo jogurtu třeba?
Děkuji za radu, vyzkouším! 🙂 M.
Delikatesa!! Ta oříšková vůně se linula celým bytem. Ja jsem asi nic lepšího nejedla. To se povedlo a hlavně by měani nenapadlo dat misto mouky buraky. Fakt super záležitost. Ja jsem neměla ghi, tak jsem dala pul kostky masla a naredila to kefirem, pridala rozinky a vylila do babovkove formy. Ta oriskova chuť je ničím nepopsatelna… Diky
Evi, moc díky za krásnou burákovou ódu, moc jste mě potěšila. 🙂 B.