Bulgurové placky se sušenými rajčaty (od 1 roku)
Přišla mi nádherná sušená rajčátka od Kouzla koření. Jsou červená, slaďoučká a voní jižním sluncem. I proto se mi jejich chuť hned spojila s létem, Itálií a vůní oregana. Všechno jsem to zakomponovala do tohoto receptu a vznikly výtečné bulgurové placky, ke kterým se určitě budu vracet, a to nejen při vzpomínce na léto u moře 🙂
Na cca 10 placek (2 – 3 porce):
- 90 g bulguru
- 2 vejce
- sušená rajčata dle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- cca 4 lžíce rýžové mouky
- 1 lžička oregana
- sůl dle chuti
Bulgur uvařte podle návodu na obalu (zpravidla se buď vaří cca čtvrt hodiny a nebo zalévá horkou vodou a nechá odstát). Případnou zbylou vodu slijte a bulgur propláchněte studenou, aby vychladl, a nebo nechte vychladnout samovolně. Poté přidejte dvě rozmíchaná vejce, najemno nasekanou cibuli i česnek, oregano, sůl a nasekaná rajčata. Promíchejte a zahustěte rýžovou moukou. Pokud nemáte rýžovou, použijte klasickou hladkou, myslím si, že by to mělo fungovat úplně stejně, jen množství si ohlídejte, abyste neměli placky příliš suché.
Vzniklé těstíčko je lepkavé, ale drží pohromadě. Uplácejte z něj placičky (nejlépe jen lžící) a pečte je na pečícím papíře v troubě – na 180°C (horkovzduch) přibližně 20 minut. Nebo je méně zdravě můžete i usmažit v pánvi.
Jako příloha se hodí libovolné maso, nebo například salát, jako vidíte na mé fotografii. Pokud budete placky podávat se salátem, doporučuji přidat do něj sýr, vejce nebo luštěninu, abyste do porce doplnili bílkoviny.
Tahle báječná sušená rajčata a také oregano, bulgur a rýžovou mouku, zkrátka celý základ receptu, můžete koupit na: www.kouzlokoreni.cz. Vřele doporučuju i jejich výborné koření vynikající kvality. 😉
Dětská specifika:
Mela sem Vasi knihu objednanou ale nakonec mi ji koupil manzel 🙂 a placky dnes mela dcera 12M k obedu a byly vynikajici. Dala jsem do smesi jeste syr z Gran Moravia Verena ale jen trosku je soleny. Vyborne 🙂 diky, Vas blog pouzivam prakticky denne a od te doby mi mala krasne basti 🙂
Ivet díky, mám velkou radost 🙂 B.
Dobrý den, objednala jsem sušená rajčata, která tu doporučujete. Ale jsou naložená v mořské soli, tudíž jsou hrozně slaná, co s tím? Když se přidají do jídla sůl se stratí nebo pokrm moc slaný? Děkuji Lenka
Lenko ano, jsou solí konzervovaná, tak proto. Já jsem dala jen ta slaná rajčata a více jsem nedosolovala, bylo to podle mě akorát 🙂 B.
Dnes k obědu a jsou skvělé, určitě jsem nedělala naposled.Diky za inspiraci 🙂
To moc ráda čtu, díky Anet 🙂 B.
Dobrý den,je mozno pouzit i rajcata v oleji?
Dekuji.
Hani určitě, jen je nechte okapat 🙂 B.
Hezký den,je nějaká alternativa k rýžové mouce?Doma nemám.
Dejte klidně klasiku Mirko, bude to určitě taky fungovat 🙂 B.
Dobrý den můžu použit i kukuřičnou mouku? Děkuji katka
Dobrý den Katko, ona má každá mouka trošku jinou savost, takže je možné, že budete muset doladit množství a tam už nemám zkušenost, takže vám nedokážu poradit přesně, nicméně ano, myslím, že principielně by to jít mělo. 🙂 B.