Šlehačkové špaldové rohlíčky (od 1 roku)

IMG_4100 (1)Tyhle křehké šlehačkové (martinské) rohlíčky mám strašně ráda, a tak jsem je alespoň malinko ozdravila. Stále je to dobrota plná tuků, co si budeme povídat, ale jeden malý rohlíček pro malý hřích úplně postačí 😉

Na cca 25 rohlíčků:

  • 250g másla
  • 450g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 180ml smetany ke šlehání
  • maková, povidlová či jiná náplň dle chuti

Změklé máslo smíchejte se smetanou ke šlehání a postupně zapracujte mouku. Vyjít by vám mělo krásně vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Je možné, že mouky budete muset použít o něco více či méně, savost každého druhu je totiž individuální. Vyválejte na kruh, který rozdělíte na osminy. Na každou z nich dejte náplň dle svých představ (já jsem svařila mletý mák, mléko, cukr a kapku rumu) a zarolujte. Konce lehce zahněte, aby vznikl malý rohlíček.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C do zlatova (přibližně 10 minut).

IMG_4065

Dětská specifika:

Šlehačka je vhodná pro děti od 1 roku - pro svůj vyšší obsah bílkovin.
Celozrnná mouka je hůře stravitelná a schopnost ji strávit je individuální, záleží na vývoji střev. Pokud si u svého dítěte nejste jistá, použijte mouku bílou. Ta ovšem zase neobsahuje takové množství vlákniny a dalších prospěšných látek.
Těsto samo o sobě je poměrně tučné, ale není slazené. Slazená je až náplň, kterou volte úměrně k věku dítěte.
Mák a tudíž i maková náplň, kterou jsem v tomto případě zvolila já, je tabulkově doporučován od 2 - 3 let.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

2 komentáře - “Šlehačkové špaldové rohlíčky (od 1 roku)”

    1. Magdo, nerozumím Vašemu dotazu, proč byste měla těsto dělit na části? Pokud myslíte tři placky po cca 8 rohlíčcích, pak ano, takto to zhruba vychází, ale je to samozřejmě dle chuti každého, někdo má třeba rád rohlíčky větší, někdo zase menší. B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *