Hruškový koláč paní Rafanové (od 1 roku)

Na začátku dubna jsem vás lákala na premiéru nových dílů Kačeřích příběhů, pro které jsem připravila pár receptů. Tento je další z nich a váže se k epizodě,  která má premiéru 11. 4. od 18:00 hod., v níž slaví narozeniny paní Rafanová, máma bandy lupičských výrostků. A jako správná kriminálnická máma, nosí Rafanová svým synáčkům do vězení vždycky koláč, do kterého zapeče pilník. Podle mě by její recept mohl vypadat třeba nějak takto 🙂

Na karamelové těsto (do formy o průměru cca 25 cm):

  • 50 g krystalového cukru
  • 50 + 10 g přepuštěného másla
  • 50 ml plnotučného mléka
  • cca 170 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 1 vejce
  • půl lžičky mleté skořice

Na náplň:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 změklé hrušky
  • cukr dle chuti

Cukr dejte do tepelně odolné misky nebo hrníčku a přidejte zhruba 10 g přepuštěného (či klasického) másla z celkových 60 g. Dejte do mikrovlnky na sřední výkon na zhruba tři minuty a k ruce si připravte mléko. Cukr by měl v mikrovlnce během této doby zkaramelizovat. Poté jej z mikrovlnky vytáhněte a ihned vmíchejte připravené mléko. Vytvoříte tak něco jako karamelovou kaši, kterou do těsta dále použijete. Pokud se u své mikrovlnky výsledku obáváte, můžete ji v půli zastavit, směs promíchat a zase pokračovat. Stejně dobře samozřejmě proces napodobíte i v hrnci na sporáku.

Ke karamelové kaši přidejte zbytek másla, mouku, skořici a vejce a vypracujte na těsto. To natlapkejte na dno koláčové formy (stačí po dně, okraje tvořit nemusíte, neboť náplň by měla držet sama), propíchněte na několika místech vidličkou a dejte na 10 minut do trouby předpéct (180°C horkovzduch).

Mezitím si připravte náplň. Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte s vejci a přidejte dvě změklé hrušky, které jste předtím oloupali a rozmixovali na pyré. Pokud máte pocit, že vaše hrušky byly hodně vodnaté a náplň by byla příliš řídká, přidejte ještě lžíci mouky nebo krupice, ale podle mě by to nemělo být potřeba.

Nalijte na předpečený korpus a společně dopečte – na 180°C horkovzduch přibližně 40 minut. Koláč nejprve nechte dobře vychladnout, než jej budete podávat.

Pokud byste jej chtěli zdobit přesně jako já a vytvořit na něm i pilník nebo cokoliv jiného, pak zde je recept na modelovací hmotu ze sušeného mléka (množství stačí na potažení klasického dortu i několik figurek, na tento koláč jsem dělala pouze z 1/8 množství a ještě mi část hmoty zbyla).

  • 400 g polotučného sušeného mléka
  • 500 g mouč.cukru (dobře prosátého)
  • 4 lžíce hustějšího sirupu (např. kukuřičného, pšeničného, rýžového nebo i medu)
  • 80 ml - 100 ml vody

Všechny suroviny postupně rukou zpracujte, trvá to déle a dá to trošku práce, ale funguje to, rozhodně se tedy nenechte zmást pocitem, že je potřeba ještě přidat více vody. Směs můžete samozřejmě i barvit potravinářskými barvivy, a to buď rovnou, nebo delším propracováváním do již hotové hmoty.

Dětská specifika:

Tvaroh, a stejně tak i celá vejce, jsou vhodné od 1 roku.
Pozor na skořici, která může být alergenem.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *