Hruškový koláč paní Rafanové (od 1 roku)
Na začátku dubna jsem vás lákala na premiéru nových dílů Kačeřích příběhů, pro které jsem připravila pár receptů. Tento je další z nich a váže se k epizodě, která má premiéru 11. 4. od 18:00 hod., v níž slaví narozeniny paní Rafanová, máma bandy lupičských výrostků. A jako správná kriminálnická máma, nosí Rafanová svým synáčkům do vězení vždycky koláč, do kterého zapeče pilník. Podle mě by její recept mohl vypadat třeba nějak takto 🙂
Na karamelové těsto (do formy o průměru cca 25 cm):
- 50 g krystalového cukru
- 50 + 10 g přepuštěného másla
- 50 ml plnotučného mléka
- cca 170 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)
- 1 vejce
- půl lžičky mleté skořice
Na náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 změklé hrušky
- cukr dle chuti
Cukr dejte do tepelně odolné misky nebo hrníčku a přidejte zhruba 10 g přepuštěného (či klasického) másla z celkových 60 g. Dejte do mikrovlnky na sřední výkon na zhruba tři minuty a k ruce si připravte mléko. Cukr by měl v mikrovlnce během této doby zkaramelizovat. Poté jej z mikrovlnky vytáhněte a ihned vmíchejte připravené mléko. Vytvoříte tak něco jako karamelovou kaši, kterou do těsta dále použijete. Pokud se u své mikrovlnky výsledku obáváte, můžete ji v půli zastavit, směs promíchat a zase pokračovat. Stejně dobře samozřejmě proces napodobíte i v hrnci na sporáku.
Ke karamelové kaši přidejte zbytek másla, mouku, skořici a vejce a vypracujte na těsto. To natlapkejte na dno koláčové formy (stačí po dně, okraje tvořit nemusíte, neboť náplň by měla držet sama), propíchněte na několika místech vidličkou a dejte na 10 minut do trouby předpéct (180°C horkovzduch).
Mezitím si připravte náplň. Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte s vejci a přidejte dvě změklé hrušky, které jste předtím oloupali a rozmixovali na pyré. Pokud máte pocit, že vaše hrušky byly hodně vodnaté a náplň by byla příliš řídká, přidejte ještě lžíci mouky nebo krupice, ale podle mě by to nemělo být potřeba.
Nalijte na předpečený korpus a společně dopečte – na 180°C horkovzduch přibližně 40 minut. Koláč nejprve nechte dobře vychladnout, než jej budete podávat.
Pokud byste jej chtěli zdobit přesně jako já a vytvořit na něm i pilník nebo cokoliv jiného, pak zde je recept na modelovací hmotu ze sušeného mléka (množství stačí na potažení klasického dortu i několik figurek, na tento koláč jsem dělala pouze z 1/8 množství a ještě mi část hmoty zbyla).
- 400 g polotučného sušeného mléka
- 500 g mouč.cukru (dobře prosátého)
- 4 lžíce hustějšího sirupu (např. kukuřičného, pšeničného, rýžového nebo i medu)
- 80 ml - 100 ml vody
Všechny suroviny postupně rukou zpracujte, trvá to déle a dá to trošku práce, ale funguje to, rozhodně se tedy nenechte zmást pocitem, že je potřeba ještě přidat více vody. Směs můžete samozřejmě i barvit potravinářskými barvivy, a to buď rovnou, nebo delším propracováváním do již hotové hmoty.
Dětská specifika:
Výborný,vyzkoušela jsem a určitě ještě udělám.
Díky za pochvalu Marťo, jsem ráda 🙂
Paní Rafanové moc děkuji, já dělala příbuzný koláč, spíš cheesecake podle https://www.pomodo.cz/stitky/kolace a váš recept si ukládám také, protože je fakt vynikající. Typově je to přesně koláč, který už nemůže být koláčovitější 🙂 Marta
Marti, to jste vystihla úžasně :-))) Díky moc za pochvalu 🙂 B.