Hrachové placky a kubíček (od 1 roku)

img_9026-1Než začne to pravé vánoční obžerství v rámci štědrovečerní večeře a dalších chodů, které hned poté následují, jí se v českých domácnostech tradičně bezmasá jídla. Nejčastěji jsou to luštěniny, a pak také staročeský kuba. Snažila jsem se tuto verzi nějak neotřele zmodernizovat, a přitom originalitu chutí zachovat, a tak jsem vymyslela toto menu. Hrách jsem schovala do luxusních placek a kubu, který obsahuje pro děti nevhodné houby, jsem vymyslela ještě trošku jinak. Kuba to tedy není, a tak mu říkejme třeba „kubíček“ 🙂

Na 3 – 4 porce hrachových placek (cca 12 kusů):

  • 200g suchého zeleného hrachu (gramáž v syrovém stavu)
  • 2 vejce
  • půlka středně velké cibule
  • 70g hladké špaldové mouky (může být i klasika)
  • sůl, česnek a majoránka k dochucení

img_9002-1Hrách přes noc namočte a poté uvařte do měkka (luštěniny vždy slévám, vodu nenechávám – zůstane v nich i tak dost živin). Přeceďte, přidejte dvě vejce a promixujte na hladké pyré. Do něj pak přidejte ještě najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek (a jestli máte šikovný mixér, můžete oba postupy udělat najednou právě v něm). Dochuťte solí, majoránkou a česnekem a nakonec vmíchejte i mouku. Výsledkem by měla být hustá kaše, kterou můžete buď lžící navrstvit na pečící papír a upéct (180°C přibližně půl hodinky) a nebo trošku méně zdravě usmažit v pánvi.

img_9008-1

Doporučuju servírování s tímto KUBÍČKEM:

Na 3 – 4 porce:

  • 100g špaldových krup (nebo drobnější klasické)
  • 100g kvalitní šunky
  • 1 středně vellká cibule
  • 2 stroužky česneku (nebo jinak dle chuti)
  • 200g mraženého špenátu
  • olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka (řiďte se návodem na obalu). Mezitím si nakrájejte šunku na proužky a cibuli na kostičky. Na trošce tuku obojí smažte do chvíle, než začne šunka i cibule chytat barvu. Poté přihoďte ještě najemno nasekaný česnek a společně dorestujte.

V téměř hotových krupkách provařte mražený špenát, aby povolil. Zbytek vody slijte a vše vmíchejte do orestovaného základu. Dle chuti dosolte, použít můžete i trošku pepře.

img_8971-1

Jednoduché a baštózní 🙂 A ještě něco: Všechny dekorace použité na této fotografii, včetně ubrusu, prostírání, nádobí i vánoční parádičky jsem pořídila za pár kaček v obchodě KiK. Vybere si tam skutečně každý a i já tam ráda nakupuju, ať už oblečení pro Karolínku, nebo právě drobné dekorace a nádobí na focení svých receptů. Teď máte navíc i příjemnou šanci vyhrát si poukázky k nákupu za 2.500Kč a mít tak všechny tyhle radosti zadarmo, tak mrkněte 😉

Více najdete na: http://www.oblekamesechytre.cz/soutez.

img_9034-1

Dětská specifika:

Toto jídlo patří mezi ty zdravé, přesto není úplně vhodné pro nejmenší děti, protože je obtížné na trávení (kroupy i luštěniny). U menších dětí také zvažte podávání obého dohromady - vysoký obsah vlákniny v jídle může způsobit bolesti bříška a horší trávení.
Hůře se tráví také česnek a cibule (tabulkově od 1 roku).

bezmléčnéhlavní jídlahrášekluštěninyod 1 rokupřílohyrecepty našich babiček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *