Copatý závin z tvarohového těsta (od 1 roku)

IMG_4462 (1)

Jak z celkem obyčejného závinu udělat neobyčejný? Motejte! 😉 Tento recept je v podstatě tradiční, jen jeho forma je poněkud netradiční a já vám ukážu jak na to. Na dva středně velké záviny budete potřebovat:

  • 450g hladké mouky
  • 1 vanička (250g) tvarohu
  • 250g másla
  • 1/2 balíčku (tedy cca 7g) prášku do pečiva
  • jablka, rozinky, oříšky, kokos či jinou libovolnou náplň
  • 1 vejce na potření

IMG_4457 (1)

Ze změklého másla, mouky, tvarohu a kypřícího prášku vypracujte vláčné těsto. Množství mouky mějte za lehce orientační, každá saje trošku jinak, ale při použití 450g byste podle mě už rozhodně neměli mít problém s lepivostí těsta. Těsto nechte půl hodinky odpočinout v lednici, aby se vám s ním lépe pracovalo.

Odpočaté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 5mm (já válím na silikonu a tudíž nepotřebuji podsypávat, ale klidně si ještě troškou mouky pomožte, a nebo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry) a do jedné poloviny na ni tradičním způsobem navrstvěte náplň – pokud budete dělat v podobě klasického štrůdlu, pak tedy jablka, skořici, oříšky, rozinky, případně i cukr. Druhou polovinu těsta “naproužkujte”, tzn. nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o síle max. 1 cm (ideálně jich vytvořte počet dělitelný třemi ;)) a zapleťte do copánků. Čím tenčí proužky uděláte, tím hezčí copánky budete mít, avšak tím snáze se vám budou při pletení trhat. Polovinu těsta s náplní srolujte a pečlivě spojte oba konce tak, aby se vám při pletení nerozlepily. Pak už stačí jen šikovná otočka a závin je krásně omotaný copánky.

copankovy_zavin

Potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se konce dobře spojily a těsto nepraskalo a nevytékalo. Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova – přibližně půl hodinky.

Tímto závinem jsem k narozeninám obdarovala kamaráda, doplnila jsem ho ještě o sklenici skvělých nakládaných hermelínů – podle mě ideální dárek pro chlapa 🙂

IMG_4483 (1)

Při tvorbě jsem se odrazila od tohoto receptu.

Můj tip: Těsto samo o sobě není sladké (však se do něj taky nedává žádný cukr), proto závin klidně můžete udělat i naslano. Pokud jste zároveň velkými milovníky sladkého, myslete na tuto skutečnost také a oslaďte náplň.

Dětská specifika:

tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku
ořechy od 2 - 3 let - kvůli stravitelnosti a náchylnosti k plísním a žluknutí
obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem :-))

jablkaod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

Jeden komentář - “Copatý závin z tvarohového těsta (od 1 roku)”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *