Vepřová panenka s čočkou beluga (od 1 roku)
Na festivalu Foodparade jsem nedávno ochutnala zauzené kachní prsíčko s čočkou beluga. Tento druh čočky je můj oblíbený, ale spíše ho upravuju s kořenovou zeleninou na způsob ragú. V mé festivalové porci však byla čočka daleko jemnější a lahodnější, a tak jsem po chvíli vychutnávání naznala, že je to zřejmě díky smetaně. Inspirovala jsem se jí i při svém domácím vaření a myslím, že jsem se nespletla 🙂
Na cca 2 dospělé a jednu dětskou porci:
- 120g čočky beluga
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku (nebo jinak dle chuti)
- 100ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
- cca 350g vepřové panenské svíčkové
- oblíbené bylinkové koření (použila jsem směs oregana, tymiánu, bazalky, medvědího česneku a kmínu)
Panenku obalte ve směsi oblíbeného bylinkového koření a oleje a nechejte marinovat pár hodin. Kromě mnou v surovinách uvedených bylinek se s luštěninami také dobře kamarádí kořenová zelenina (i sušená) či exotické koření garam masala, můžete tedy panenku naložit i tímto způsobem, ale volte raději cestu jemnějších a méně výrazných chutí.
Uvedené množství čočky zalijte dvojnásobným množstvím vody (vychází přibližně na čtvrt litru) a cca 20 minut vařte, dokud nebude téměř hotová. Poté slijte zbytek vody a čočku odstavte.
Cibulku nakrájejte najemno, stroužek česneku “rozbijte” nožem a nasekejte na malé kousky. Na rozpáleném oleji nejprve začněte restovat cibuli a až začne zlátnout, přidejte ještě česnek a společně dorestujte. Poté přidejte uvařenou čočku a zalijte smetanou. Nechte na mírném ohni bublat, dokud se čočka nedovaří do měkka (nepřevařte, ať nemáte nevzhlednou kaši) a smetana nezredukuje svůj objem, což bude zhruba dalších 10 minut.
V mezičase si připravte i panenku, kterou nejprve (vcelku) zprudka po všech stranách opečte. Poté stáhněte plamen a nechte propéct i uvnitř. Řádově to bude trvat tak deset minut, záleží na výšce masa. Propečení poznáte podle měkkosti masa, a nebo sledujte, jak postupně mizí růžová po straně válečku. Pokuste se panenku nevysušit, je to věčná škoda. Nejlepší je středně propečená, s růžovým středem. Dětem samozřejmě propečte raději zcela.
Hotovou čočku odstavte a dle chuti dosolte, můžete ochutit i troškou pepře (doporučuji jen jemně) a případně přidejte dle libosti ještě trošku prolisovaného česneku k doladění chuti.
Servírujte společně 🙂
Dětská specifika:
Výborný recept, děkuji :o)
To ráda čtu, děkuju 🙂
Moc dobré a snadné, pochutnali jsme si 🙂 na maso jsme dali provensálské bylinky 😉
Moc děkuju, mám radost 🙂
Zdravím, dělala jsem dnes na oběd a malý i velký chlap to snědli rádi. Vůbec nevím, jestli jsem měla panenku, ale povedlo se to – jen to osmažení na pánvi mi trvalo o hodně déle, určitě ne 10 minut a i tak to bylo uvnitř růžové.
Asi záleží, jak vysoký kus masa máte a jak ho na pánvi otáčíte, ale každopádně děkuju za podnět a příště se to pokusím nějak přesněji změřit. A taky děkuju za vyzkoušení 🙂 B.
Úžasný recept , moc jsme si pochutnali. Maso jsem na noc dala do provencálských bylinek a ta čočka zjemněná smetanou , té bych mohla sníst kilo 🙂
Díky Šári 🙂 B.