5. 9. 2016
Bezová “hopsinková šťáva” (likér pro dospělé)
Na cca 2 litry likéru:
- 2,5 litru (objemových) kuliček černého bezu
- 1 kg krystalového cukru
- 1 litr vody
- 6 lžic silné kávy
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 litru tuzemského rumu
Uvedené množství kuliček černého bezu zalijeme litrem vody a vaříme 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg krystalového cukru a balíček vanilkového a vaříme do rozpuštění. Po lehkém vychladnutí přidáme ještě 6 polévkových lžic silné kávy (nebo i jinak dle preference vaší chuti) a necháme stát na chladném místě do druhého dne. Druhý den přecedíme, přilijeme 1/2 litru rumu a nalijeme do lahví. Skladujte v chladu a temnu vaší spižírny.
Dětská specifika:
tento recept kvůli obsahu alkoholu samozřejmě není vhodný pro děti