Celerová krémová s mrkví a kuřecím masem (od 1 roku)
Podobnost této polévky se svíčkovou je zcela náhodná :-)) Narozdíl od ní je ale hotová do čtvrt hodinky 😉
- cca 200g celeru
- 2 mrkve
- 50g másla
- kuřecí prso
- vývar dle potřeby
- sůl dle chuti
- případně smetanu nebo plnotučné mléko na zjemnění
Kuřecí maso nakrájejte na kostičky (starším můžete i ochutit libovolným kořením), stejně tak na droboučké kostičky nakrájejte či nastrouhejte i celer a mrkev. V rendlíku rozpusťte máslo a osmahněte na něm dozlatova maso i zeleninu. Poté podlijte vývarem. Pokud budete chtít polévku ještě zjemnit smetanou, aby byla krémová, nepodlévejte příliš, spíš jen tak, aby se zelenina měla v čem vařit. Za pět až deset minutek zelenina krásně změkne. Vodu částečně slijte, pokud chcete polévku i s kousky masa a zeleniny, ponechejte je taky stranou. Rozmixujte do hladka, vraťte odebranou zeleninu a v případě potřeby nařeďte zpátky troškou odebrané vody či zjemněte smetanou. Zbývá už jen dosolit dle chuti.
Dobrý den,
Objevila jsem Vaši stránku a moc mě zaujala 🙂 recepty vypadají skvěle. Asi se zeptám jako pako, ale jaký vývar používáte? Zřejmě ne klasickou kostku bujonu nebo ano? Mám roční dcerku a zacinam ji davat naše jídlo. Přiznám se, že pro nás dospělé ten bujon do polévky dávám, ale nevím jestli můžu i malé…. ale pri malé zase není moc času vařit se jeste s vyvarem… poradíte prosím? Děkuji Petra.
Dobrý den Petro, díky za pochvalu 🙂 Ty chemické kostičky opravdu už leta nekupuji, používám skutečný vývar, který svařím tak, že zbyde jen želé, a to pak naliju do tvořítek na led a dám do mrazáku – vytvořím si tak vlastní mražený bujon, ve kterém není žádná chemie, vyjde diametrálně levněji, mám ho v mrazáku vždy při ruce a zároveň mi nezabírá místo. Když vařím polévku, omáčku, nebo mám zkrátka pocit, že tomu “něco” chybí, loupnu tam dvě tři kostičky z mrazáku. Doporučila bych Vám to taky vyzkoušet, a to nejen pro dítě, ale i pro Vás dospělé, protože ty bujony z obchodu jsou opravdu zbytečné svinstvo 😉 Jak na to jsem popsala v tomto článku: https://mamavkuchyni.cz/vyvar-zaklad-kuchyne-od-6-mesicu-2/.
Dobrý den,
tak moc ráda vařím vaše recepty!!!
Chtěla bych se u této polévky zeptat pro kolik cca dospěláků toto množství je?
A pochopila jsem dobře,že maso(nebo jeho část)také rozmixuji?
Krásné dny a držme světu palce v této nelehké době :-*
Leni, díky za pochvalu i přání. Přiznám se, že toto je už tak strašně starý recept, že si přesné množství nedokážu vybavit. Většinou vařím na 3 – 4 dospělé porce, tak snad vyjde. Maso mixovat můžete i nemusíte. Pokud ho nepotřebujete “schovávat”, nechte ho stranou a rozmixujte zbytek. 🙂 B.