Celerová krémová s mrkví a kuřecím masem (od 1 roku)

Podobnost této polévky se svíčkovou je zcela náhodná :-)) Narozdíl od ní je ale hotová do čtvrt hodinky 😉


  • cca 200g celeru
  • 2 mrkve
  • 50g másla
  • kuřecí prso
  • vývar dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • případně smetanu nebo plnotučné mléko na zjemnění

Kuřecí maso nakrájejte na kostičky (starším můžete i ochutit libovolným kořením), stejně tak na droboučké kostičky nakrájejte či nastrouhejte i celer a mrkev. V rendlíku rozpusťte máslo a osmahněte na něm dozlatova maso i zeleninu. Poté podlijte vývarem. Pokud budete chtít polévku ještě zjemnit smetanou, aby byla krémová, nepodlévejte příliš, spíš jen tak, aby se zelenina měla v čem vařit. Za pět až deset minutek zelenina krásně změkne. Vodu částečně slijte, pokud chcete polévku i s kousky masa a zeleniny, ponechejte je taky stranou. Rozmixujte do hladka, vraťte odebranou zeleninu a v případě potřeby nařeďte zpátky troškou odebrané vody či zjemněte smetanou. Zbývá už jen dosolit dle chuti. 

Dětská specifika

polévku řadím do kategorie od 1 roku zejména kvůli tomu, že celer je alergen a je tabulkově doporučován až od 1 roku
taktéž smetana ke zjemnění je vhodná až od 1 roku (dříve ji lze nahradit zakysanou či bílým jogurtem)

kuřecíod 1 rokupolévky

2 komentáře - “Celerová krémová s mrkví a kuřecím masem (od 1 roku)”

  1. Dobrý den,

    Objevila jsem Vaši stránku a moc mě zaujala 🙂 recepty vypadají skvěle. Asi se zeptám jako pako, ale jaký vývar používáte? Zřejmě ne klasickou kostku bujonu nebo ano? Mám roční dcerku a zacinam ji davat naše jídlo. Přiznám se, že pro nás dospělé ten bujon do polévky dávám, ale nevím jestli můžu i malé…. ale pri malé zase není moc času vařit se jeste s vyvarem… poradíte prosím? Děkuji Petra.

    1. Dobrý den Petro, díky za pochvalu 🙂 Ty chemické kostičky opravdu už leta nekupuji, používám skutečný vývar, který svařím tak, že zbyde jen želé, a to pak naliju do tvořítek na led a dám do mrazáku – vytvořím si tak vlastní mražený bujon, ve kterém není žádná chemie, vyjde diametrálně levněji, mám ho v mrazáku vždy při ruce a zároveň mi nezabírá místo. Když vařím polévku, omáčku, nebo mám zkrátka pocit, že tomu „něco“ chybí, loupnu tam dvě tři kostičky z mrazáku. Doporučila bych Vám to taky vyzkoušet, a to nejen pro dítě, ale i pro Vás dospělé, protože ty bujony z obchodu jsou opravdu zbytečné svinstvo 😉 Jak na to jsem popsala v tomto článku: http://mamavkuchyni.cz/vyvar-zaklad-kuchyne-od-6-mesicu-2/.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *