Polentový nákyp s kuřecím masem (od 8 měsíců)
- 125g polenty
- 1/4 litru vývaru (nebo vody)
- kelímek zakysané smetany
- 2 vejce (do roka jen žloutky)
- cca 1/4 brokolice
- 1 mrkev
- 1 kuřecí prso
- olej dle potřeby
- sůl, pepř a tymián dle chuti
Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš velmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte – hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchládnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.
Zatímco kaše chládne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše. Dochuťte solí a kořením.
Pečte v troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.
Mňamka. Polenta se mi povedla až podle tohoto receptu,předtím jsem ji dělala asi třikrát a nikdy to nebylo ono. Poprvé jsem tento recept využila tak, jak je tu popsán, ale bez masa. Podruhé jsem neměla brokolici, tak jsem ji nahradila hrstkou baby špenátu a půlkou cukety, co mi zbyly od oběda, k tomu jsme přidala trošku čerstvé bazalky. Oboje bylo moc dobré! Podruhé už jsme dělala z dvojité dávky (teda dvojité dávky polenty, zbytek jsem navýšila jen o fous).
Dělala jsem už dvakrát. Poprvé, když jsem tady měla na náštěvě rodiče, kteří polentu vůbec neznali a obecně jsou na tradiční českou kuchyň. Když pominu, že do toho narvali kečup, tak jim to chutnalo. Problém asi byl, že jsem to dělala z dvojité dávky polenty a zdvojila jsem jen vajíčka a nikoliv smetanu a bylo to sušší. Příště jsem už i zdvojila smetanu a bylo to lepší. Poprvé jsem dělala jen s hráškem a porkem a podruhé jsem do toho dala celý sáček mražené směsi mrkev, hrášek ,kukuřice. Oboje je výborné. Mně to moc chutná. Bohužel můj 4letý syn to odmítl i jen ochutnat. 19měcíční dcera tedy aspoň ochutnala, ale moc toho nesnědla. No určitě ještě někdy uvařím. Syn už je asi ztracený, co se týká zdravé stravy, ale s dcerou to ještě nevzdám 🙂
Dobry den, recept vypada vyborne, chci se do toho dnes pustit, ale potrebovala bych vedet, kolik toho s danym mnozstvim surovin bude – rada bych, aby z toho byl obed pro dva dospele a 14 m chlapecka. Vyjde nam to? Nebo mam pridat? diky!
Sandro, je to jedna zapékací miska standardní velikosti, tak zhruba 4 dospělé porce 🙂 Díky za podnět, doplním do receptu.
Výborný recept, jednoduchý, chutný a celkem rychlý na přípravu! Polentu jsem kdysi zkoušela uvařit, ale neokouzila mě, ovšem tenhle recept mě přesvědčil, že to s ní ještě nemám vzdávat. Dá se vymyslet spousta variant zapečené polenty, přidat různé druhy zeleniny. Díky mámo!
Přesně! Díky za vyzkoušení a ať chutná i v dalších variantách 😉 B.
polenta = kukuřičná krupice?
Alenko, je mezi nimi velmi mírný rozdíl v hrubosti a délce vaření, v tomto receptu je to ale jedno a můžete klidně použít kteroukoliv variantu 🙂 B.
Dobře, děkuji moc. Jdu na to 😉
Včera jsem poprvé vařila z polenty a vybrala jsem si Váš recept na nákyp a je opravdu výborný!!! Váš blog je velmi inspirativní a máte krásné fotografie 🙂
Díky moc za pochvalu receptů i fotek, moc si jí vážím 🙂 B.
Moc nám toto jídlo doma chutnalo, i manželovi. Na mládě to bylo trochu sušší, tak jsem při ohřívání přidala kostku vývaru, co pro něj mám v mrazáku.
V pomalém hrnci péct 3 hod high, co myslíte?
Kači jo, myslím, že tak by to mohlo být akorát. 🙂 B.
Opět super recept, už jsem jich vyzkoušela fakt hodně ☺️ Po druhé jsem pekla se šunkou a nastrouhaným květákem místo brokolice a malý jedl jak divý 😋 a to jsem si říkala, ze ten pytlik polenty budu asi vyhazovat prošlý, jelikož jsem nevěděla, co s ni. Opět moc dekuji za recept 🙏
Míšo super, to mám radost, díky za zprávu. 🙂 B.