Losos na šalvěji, šťouchané brambory s koprem (od 1 roku)
V obchodě na mě už zdálky svou vůní tak vábně volala šalvěj. A o kousek dál na mě koukal krásný kousek lososa. To prostě nešlo než obojí tu nádheru spojit :))
Na 2 porce:
- 2 porce lososa bez kůže
- větší hrstka čerstvých šalvějových lístků
- lžička hrubozrnné soli (případně adekvátní množství té klasické, spíše méně než lžička)
- 2 lžíce olivového oleje
- pár kapek citronu (já jsem to chytře vyřešila použitím citronového oleje)
- 4 středně velké brambory
- snítka kopru
- 2 lžíce másla
- trošku plnotučného mléka
- sůl dle chuti
S přípravou receptu je potřeba začít trošku dříve, a to kvůli marinování lososa. V hmoždíři rozdrtíme hrubozrnnou sůl, 2/3 připravených šalvějových lístků, olivový olej a citronovou šťávu, dokud se nám nepodaří vytvořit takové šalvějové pesto. Tím důkladně potřeme lososa a necháme marinovat. Aspoň hodinku nebo dvě, ovšem klidně i celé odpoledne.
Mezitím, než se nám uvaří brambory, si nasekáme snítku kopru a zbylé šalvějové lístky. Lososa vyjmeme z marinády a osmahneme ho na pánvi. Uvařené brambory slijeme stranou a do rendlíku po nich dáme rozpustit 2 lžíce másla, ve kterých krátce prohřejeme nasekaný kopr a šalvěj. Poté podlijeme troškou plnotučného mléka a ještě krátce svaříme. Vrátíme do směsi brambory, rozmačkáme, společně promícháme a dosolíme. Servírujeme s lososem a plátkem citronu.