Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku)

Tenhle recept je mou první vlaštovkou v rámci kampaně #MalýSvátek. Malý svátek je jeden den v týdnu, který si užijete společně s rodinou, dáte si nějaké jednoduché a přitom lahodné jídlo a vychutnáte si ho u jednoho stolu. Když se řekne dobré a rychlé jídlo, je dost možné, že mezi prvními vás napadnou těstoviny. A to je naprosto správně – s Malým svátkem totiž přichází oblíbená značka Panzani, díky které se teď můžete těšit na velkou vlnu těstovinových receptů u mě na blogu.

Na cca 4 porce:

  • 250 g těstovin (použila jsem Panzani torti)
  • 1/2 hlávky květáku
  • 160 g (větší plechovka) tuňáka ve vlastní šťávě
  • 100 g tvrdého sýru (použila jsem goudu)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • sůl dle chuti

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu (já jsem zvolila tyto malé vrtulky torti, které se vaří 7 – 8 minut). Vařit zároveň dejte i květák, a pokud si s odhadováním času troufáte a nemáte problém pak uvařený květák z hrnce vybírat, můžete udělat i oboje v jednom zároveň, neboť doba vaření obojího je přibližně stejná. Uvařené těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou. Květák vyberte a společně se smetanou rozmixujte na hladké pyré. Osolte a ochuťte ho muškátovým oříškem dle chuti (počítejte ale s tím, že budete přidávat ještě i slaný sýr a tuňáka, proto to s množstvím soli nepřežeňte).

Nalijte pyré do těstovin, přisypejte i nahrubo nastrouhaný sýr a tuňáka (přebytečnou vodu z plechovky slijte) a dobře promíchejte. V případě potřeby můžete ještě dosolit.

Dejte do vymazané zapékací formy a pečte na 180°C do zlatova – v mojí troubě to trvá přibližně půl hodinky.

Dětská specifika:

Smetana se pro vyšší obsah projímavých tuků a možné zatížení ledvin doporučuje od 1 roku.
Obdobně to platí i pro vysokoprocentní a poměrně slaný sýr.
Ačkoliv není konzerva typický příklad zdravé výživy, v případě ryb jde o velkou výjimku, neboť jsou ryby nenahraditelné svým obsahem mastných kyselin. Doporučuji od 1 roku.
Pozor na muškátový oříšek - ve velkém množství má halucinogenní účinky (v malé míře k okořenění je bezpečný).

hlavní jídlakvětákod 1 rokuod 3 let

20 komentáře - “Zapečené těstoviny s květákem a tuňákem (od 1 roku)”

  1. Baru, opět Vám děkuji za jednoduchý a báječný recept, dokonce i manžel jidlo vychvaloval:)…Jste mojí každodenní inspirací. Nevím, co bych si bez Vás počala:)….děkuji, děkuji:)).

    1. Dobrý den,na fotce vidím v testovaných hrášek, v receptu ho neuvadite. Přidat nebo to bude dobré i bez něj? Dekuji, Jana

      1. Jani, já jsem ho tam dala, ale pak mi v tom chuťově neladil, takže v receptu jsem ho vynechala. Ale průšvih to ani s ním samozřejmě nebude. 🙂 B.

  2. Milá Báro, opět perfektní recept! Od narození syna vaříme krom “našich stálic” většinou podle Vás a všichni jsou velmi spokojeni a jídla od vás jsou už také stálice;)! Papírovou kuchařku mám nejčastěji po ruce a ráda bych se zeptala, zda neplánujete vydat druhý díl s dalšími recepty zde na blogu? Myslím, že by to už na druhý díl bylo;) A papír je prostě papír! Děkuji a i kdybyste neplánovala, budu se snažit sledovat zde! Pěkný začátek jara! 😉

    1. Hezký den Danuš, moc děkuju za strašně milou pochvalu, vážím si jí 🙂 Co se týče druhého dílu, výhledově asi ano, ale chci mít v kuchařce jen ověřené a funkční recepty, nejsem pro žádnou “rychlokvašku”, navíc vydat kuchařku je spousta práce, tak snad časem 😉 Budu každopádně ráda za každou zpětnou vazbu k receptům, abych věděla, které třeba zařadit 😉 Ať se daří! B.

  3. Dobrý den, Báro.
    Myslíte, že by bylo možné použít i tuňáka v oleji (ten bych samo vylila), nějak se mi jich v lednici sešlo víc, tak hledám smysluplnné využití:)
    Děkuji.
    Lucka

  4. Nezlobte se na mě, ale tohle je prostě PECKA!! 😀 Rychlé, jednoduché a pokud narazíte na tuňáka v akci, pak i relativně levné jídlo. A moc dobré. Manžel, veřejný nepřítel květáku, mi při přípravě říkal: “A ten květák tady dělá co?? Nebudeš ho tam dávat, že ne?” Říkám ne neboj. 😀 A jaku chutnalo 😀 Díky za takové recepty

  5. Naprosto skvělý recept 😍 Nejsem úplný zastánce květáku, ale v tomhle receptu je úžasný 😊 Mladému i mě strašně chutnalo (táta nechutnal, když viděl tuňáka 😂), neví o co přišel 😊😂😂

  6. Uvařeno a potvrzuji, že recept je BOŽÍÍÍÍ😊. Rychle připraveno, rychle snězeno. A porce vystačí pro mámu a dva kluky na dva dny, takže zítra nemusím znova vařit, hurá 👍.

  7. Díky za fajn recept! 🙂
    Jen jsem trochu zmatená ohledně sýru. Podle Vás by se mělo začít u dětí s tvrdými sýry až od 2 let, ale ve vícero pokrmech od 1 roku je sýr přidaný. Znamená to, že v pokrmu dítě sýr může? A nemělo by ho jíst tedy samotný nastudeno?
    Děkuji za vysvětlení.

    1. Leni, na sýry bohužel neznám žádnou jednotnou “taktiku” nebo tabulku, čili takto v pokrmech k nim přistupuji jako k dochucovadlu – tzn. když dáte trošku parmezánu do jídla, zároveň to tím ochutíte i osolíte, soli už tolik nebude, a ta jedna hrstka se rozloží třeba do čtyř porcí. To mi pak nepřijde jako natolik problematické, jako když se dá dítěti na stůl obložená mísa. Takže ano, asi jak to říkáte, ale je to jen můj postoj, taková selská zlatá střední cesta. 🙂 B.

  8. Mňam! Vyzkoušeno s brokolicí a nevím jak s květákem, ale i na této variantě jsme si všichni moc pochutnali 🙂 moc děkuju za tento i všechny další recepty a těším se na novou knihu!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *