3. 5. 2017
Tortily s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou (od 2 let)
Znáte takové ty ilustrační obrázky krásného červeného a čerstvého masa, které se na vás usmívá na pultu řeznictví? Že v supermarketu je takový pohled utopie? Tak se stavte nakouknout do řeznictví Mikrofarma, které má nabídku kvalitního farmářského masa a zjistíte, že nemusí jít jen o obrázky z katalogu. Já jsem tam mimojiné pořídila krásný hovězí krk, ze kterého jsem připravila toto trhané maso, měla sem na něj velkou chuť už dlouho. Tohle jídlo tedy vařím s Mikrofarmou 🙂
Na maso:
- cca 0,5 hovězího masa z krku
- sůl, pepř a rozmarýn dle chuti
- olej dle potřeby
- tortily dle potřeby
- výběr listových salátů či další zeleniny
Na marmeládu:
- 3 větší cibule
- 150ml balsamica
- 50 ml curacaa (nebo poměrančové šťávy či vody)
- 3 lžíce třtinového cukru
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
Příprava masa
Hovězí maso osolte, opeptřete, okořeňte rozmarýnem (můžete využít čerstvý i sušený, nejlépe obojí zároveň), potřete olejem a marinádu do masa pořádně zapracujte. Nejlépe uděláte, když takto marinované maso necháte ještě chvíli odpočívat, aby ji do sebe pořádně nažilo. Poté dejte v odkrytém pekáči do trouby a na cca 180°C zprudka pečte asi půl hodiny, aby se zatáhlo a udrželo šťávu. Poté teplotu snižte na 120°C, lehce podlijte, přiklopte pekáč víkem a při této teplotě “pomalte” několik hodin. Záleží na velikosti a výšce kusu masa, ale počítejte s alespoň třemi hodinami. Můžete ho takto pozvolna péci (kolem 100°C vlastně konfitovat) třeba i přes noc. Čím déle budete maso péci, tím bude lahodnější a bude se více rozpadat, což je samozřejmě žádoucí vzhledem k tomu, že cílem je vytvořit maso trhané. Hotové maso rukou nebo vidličkou po vláknech natrhejte.
Příprava marmelády
Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na tuku opečte do zlatavé barvy. Poté poprašte třtinovým cukrem, promíchejte a nechejte krátce zkaramelizovat. Vše osolte, opepřete a podlijte curacaem a balsamikem. Nechte lehce bublat, dokud se tekutina nevyvaří a směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladit.
Tortilu naplňte listovým salátem, trhaným masem a cibulovou marmeládou. Přidat můžete i libovolnou jinou zeleninu dle vlastní chuti.
Dětská specifika:
Maso jako takové by nemělo být problémem ani pro menší děti od 1 roku, nekořeněný a nesolený kus určitě i dříve.
Do kategorie od 2 let řadím především kvůli cibulové marmeládě, která je především díky balsamicu chuťově velmi výrazná a obsahuje také alkohol. Ten ovšem při vaření použít nemusíte.
Jeden komentář - “Tortily s trhaným hovězím a cibulovou marmeládou (od 2 let)”